otac Chito

Presretni smo što je oslobođen o. Chito. Zahvaljujemo Gospodinu i svima onima koji su se molili za njegovo oslobođenje iz zatočeništva. Pohvaljujemo napore filipinske vojske koja čini sve kako bi zaštitila živote talaca – tim je riječima biskup Marawija, mons. Edwin De La Pena, komentirao puštanje na slobodu o. Teresita Suganoba zvanog „Chito“, vikara apostolske prelature Marawija, koji je u noći sa 16. na 17. rujna oslobođen zajedno s još jednim taocem. To se zbilo zahvaljujući akciji vojske koja je uključena u opsadu Marawija, grada koji su 23. svibnja ove godine zauzele islamističke snage skupine Maute, koja se zaklela na vjernost samozvanoj Islamskoj državi.

Svećenik je otet nakon što su islamisti u svibnju ove godine spalili tamošnju katedralu. Uz svećenika, militanti su oteli i desetoro vjernika te troje zaposlenika crkve.

Agencija Fides prenijela je da su filipinski biskupi kao i katoličke zajednice diljem zemlje s radošću dočekali vijest o oslobođenju o. Chita, te ju proširili vijest sloganom: „Dobrodošao natrag među nas, o. Chito“.

Svoju su radost izrazili također muslimanski vođe i zajednice otoka Mindanao.

Svećenika su spasile Vladine snage nakon što je vojska zauzela jednu džamiju u središtu grada koja je služila kao uporište skupine Maute. Iz vojske su priopćili da su se teroristi sukobili s Vladinim snagama te su napustili svoj položaj, omogućivši time bijeg taocima.

Filipinska se vojska priprema za posljednju fazu opsade te je često pozivala džihadiste na predaju. Procjenjuje se da se u središtu Marawija nalazi oko 80 islamističkih boraca – uključujući i dvojicu vođa Isnilona Hapilona i Omarkhayama Mautea – te otprilike 40 talaca. Borbe između islamista i Vladinih snaga traju već više od 3 mjeseca, a u sukobima je stradalo 860 ljudi, uglavnom džihadisti. Grad je pretrpio ogromnu materijalnu štetu, a prema procjenama filipinskih vlasti za obnovu Marawija bit će potrebno više od 50 milijardi dolara. Riječ je o gradu u kojem je prije sukoba živjelo oko 200 tisuća ljudi, većinom muslimana, a koji su trenutačno raseljeni po okolnim područjima.

Podsjećamo, prošlog je tjedna, nakon 18 mjeseci, na slobodu pušten indijski svećenik, otac Tom Uzhunnalil. Sumnja se kako su i u njegovoj otmici sudjelovali islamisti.

Radio Vatikan | Bitno.net