Foto: via CNAJedan od četvorice bogoslova, koji su oteti prije deset dana u Nigeriji, pušten je na slobodu, donosi Catholic News Agency. Ostala trojica su i dalje u zatočeništvu. Oslobođeni bogoslov se sada nalazi bolnici u nigerijskom gradu Kaduni i liječi se na bolničkom odjelu intenzivne njege.

“Bogoslov je u otmici bio jako pretučen, što je rezultiralo frakturama pojedinih dijelova tijela, ali su ga ipak odveli sa sobom”, izjavio je jedan od izvora. Otmičari su ga naposljetku ostavili pokraj autoceste Kaduna-Abuja, gdje su ga ugledali motoristi.

Pretpostavlja se da su ga otmičari pustili na slobodu jer su smatrali kako zbog teških ozljeda neće preživjeti u njihovim rukama. Bogoslov je bio student prve godine filozofije.

Inače, četvorica bogoslova su oteta u noći 8. siječnja kada su ih na putu prema katoličkom kampusu napali naoružani otmičari koji su bili maskirani u vojne uniforme.

U Nigeriji se u posljednje vrijeme sve češće događaju otmice kršćana. Zbog toga su crkveni vođe izrazili zabrinutost za sigurnost vjernika. Istovremeno su pozvali vladu da kao prioritet postavi sigurnost svojih građana.

U videoporuci koju je prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“, nigerijski svećenik Joseph Bature Fidelis izrazio je tugu i zabrinutost za kršćane u Nigeriji, pozvavši u pomoć europske zemlje. “Nemojte šutjeti pred istrebljenjem nigerijskih kršćana”, poručio je svećenik te izrazio bojazan za sudbinu četvorice bogoslova iz Kadune.

“Mi, kršćani, u Nigeriji smo uistinu progonjeni. Svakoga se dana krv naše braće prolijeva na ulici”, izjavio je nigerijski svećenik Joseph Bature Fidelis, putem videoporuke koju je danas prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net