U videoporuci koju je prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“, nigerijski svećenik Joseph Bature Fidelis izrazio je tugu i zabrinutost za kršćane u Nigeriji, pozvavši u pomoć europske zemlje. “Nemojte šutjeti pred istrebljenjem nigerijskih kršćana”, poručio je svećenik te izrazio bojazan za sudbinu četvorice sjemeništaraca iz Kadune.

“Mi, kršćani, u Nigeriji smo uistinu progonjeni. Svakoga se dana krv naše braće prolijeva na ulici”, izjavio je nigerijski svećenik Joseph Bature Fidelis, putem videoporuke koju je danas prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“. Izrazivši tugu i zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze nigerijski kršćani, svećenik se osvrnuo na nepoznatu sudbinu četiri sjemeništarca koji su tijekom noći 8. siječnja oteti iz Velikog sjemeništa „Dobri pastir“ u Kaduni, udaljenoga oko 200 kilometara od glavnog grada Abuje. Njihova su imena: Pius Kanwai (19 godina), Peter Umenukor (23 godine), Stephen Amos (23 godine) i Michael Nnadi (18 godina).

Spomenuta je otmica dio eskalacije nasilja koja je započela 26. prosinca, objavljivanjem videa o brutalnom pogubljenju 10 kršćana za koje je odgovornost preuzeo zapadnoafrički ogranak samozvane Islamske države. “Otada se stanje pogoršalo”, istaknuo je otac Joseph te je Vladu Italije, zemlje u kojoj je studirao, kao i vlasti svih europskih zemalja, zamolio da izvrše pritisak na nigerijsku Vladu da poduzme nešto kako bi zaštitila kršćane u toj afričkoj zemlji.

Kršćani su se više puta žalili na neučinkovitost Vlade, na čelu s Muhammaduom Buharijem, nesposobne zajamčiti sigurnost i spriječiti kontinuirano nasilje, uključujući i progon kršćana. Stoga im je, po mišljenju oca Josepha, potrebna potpora i intervencija europskih vlada. “U suprotnom riskiramo istrebljenje”, upozorio je, “naši ljudi mnogo pate. Molim vas pomozite nam, nemojte šutjeti pred ovim strahovitim istrebljenjem koje se odvija u tišini.”

Odgovarajući na apel don Josepha, Zaklada papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ pružit će materijalnu potporu sjemeništima u Nigeriji, prije svega sjemeništu u Maiduguriju, na sjeveroistoku zemlje, koje pripada biskupiji oca Josepha. U tom se sjemeništu trenutno nalaze 53 bogoslova, a smješteno je – kako je objasnio svećenik – na području na kojem biti kršćanin znači riskirati vlastiti život.

Vatican News | Bitno.net