Nakon službene proslave 22. lipnja, kardinal se uoči svoga rođendana oko 23 sata uputio u središte Rio de Janeira kako bi se sureo s beskućnicima ovog brazilskog grada.

“Kardinal im je odnio odjeću, deke, mlijeko i kavu i slušao njihove životne priče… i tako se neposredno upoznao sa stvarnim životom onih koji žive i spavaju na ulicama”, navodi se u priopćenju nadbiskupije.

Zahvalan na još jednoj godini života, kardinal Tempesta poželio je u Godini milosrđa dati svoje osobno svjedočanstvo milosrdne ljubavi te potaknuti svoje vjernike da i oni posvjedoče isto kroz tjelesna djela milosrđa.

Mons. Orani Tempesta nadbiskupom Rio de Janeira postao je 2009. godine, a papa Franjo imenovao ga je kardinalom 2014. godine. Mnogi ga smatraju pastirom koji prema Papinim riječima ima “miris stada” koje mu je povjereno.

Njegova neposrednost i jednostavnost posebno je došla do izražaju nekoliko neobičnih, ali i opasnih situacija. U rujnu 2014. godine  u predgrađu Santa Terese trojica naoružanih razbojnika zaustavili su njegov auto, te mu oduzeli kardinalski prsten i raspelo, te opljačkali i bogoslova koji je s njime bio u autu. Od krađe auta ipak su odustali kad su shvatili tko je u njemu. Godinu kasnije, na povratku sa svete mise nije bio te sreće. Osim što je ponovno ostao bez prstena i raspela, razbojnici su mu ovoga puta oduzeli i auto ostavivši ga na cesti zajedno za troje suputnika. Desetak dana prije rođendana kardinal se našao usred obračuna policije i narkodilera. Desetominutnu razmjenu vatre je, Bogu hvala, preživio.

-To su situacije koje dijelim sa svojim narodom. Gdje je Božji narod, gdje je narod Rio de Janeira, ondje sam i ja, dijeleći njihove patnje. No ja živim za dan u kojem ćemo svi u miru, bratstvu i milosrđu biti bliži jedni drugima kako Rio ne bi bio poznat samo po svojim prirodnim ljepotama i povijesti već i po ljudima koji vole i brinu jedni za druge – kazao je kardinal Tempesta.

Kardinalu Tempesti želimo sretan i blagoslovljen rođendan kako bi i dalje moga svjedočiti Božju ljubav i milosrđe ne samo svojim sugrađanima, već i čitavome svijetu!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net