Naoružani napadači u Nigeriji ušli su jučer ujutro u jednu katoličku i jednu baptističku crkvu ubivši troje ljudi te otevši više od 30 vjernika.

Banditi su se dovezli na motociklima u sela na sjeverozapadu Nigerije te ušli u crkve dok su vjernici bili na nedjeljnom bogoslužju, rekli su lokalni službenici za Associated Press.

“Napad otmičara se dogodio nekoliko minuta nakon 7 sati ujutro dok su se u katoličkoj i baptističkoj crkvi vršila bogoslužja”, kazao je jučer za nigerijske medije Reuben Buhari, bivši glasnogovornik lokalnih vlasti.

“Razgovarao sam s muškarcem čiji su supruga, majka i kćer odvedeni iz baptističke crkve. Bol u njegovom glasu nešto je što nitko od nas ne bi trebao doživjeti”, kazao je Buhari.

Kako prenosi Associated Press, većina otetih pripada baptističkoj zajednici, dok su troje ubijenih bili katolici.

Jučerašnji napad se dogodio samo dva tjedna nakon što je 41 vjernik ubijen u napadu na katoličku crkvu na Pedesetnicu.

Skupina naoružanih muškaraca, za koje se smatra da su islamistički ekstremisti, otvorila je u nedjelju 5. lipnja paljbu iz vatrenog oružja u katoličkoj crkvi sv. Franje Ksaverskog na jugozapadu Nigerije, a među ubijenima je bilo žena i djece.

Biskup Emmanuel Badejo iz biskupije Oyo slavio je prošli petak misu zadušnicu za žrtve tog stravičnog napada te snažno kritizirao nigerijske vlasti, posebice predsjednika Buharija, zbog neaktivnosti pred ubijanjem kršćana u zemlji.

Kako piše CNA u Nigeriji se godišnje ubije više kršćana nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu. Najmanje 4650 kršćana ubijeno je 2021. godine dok ih je u samo prva tri mjeseca 2022. godine ubijeno gotovo 900.