Kralj Charles je danas na ceremoniji u Westminsterskoj opatiji u Londonu pred oko dvije tisuće ljudi okrunjen kao suveren Ujedinjenog Kraljevstva. Na njegovu glavu stavljena je Kruna svetog Eduarda, a potom su svi okupljeni viknuli: „Bože, čuvaj kralja“.

Ceremonija krunidbe počela je nešto iza 11 sati i trajala je više od dva sata. Kralju Charlesu predani su predmeti poznati kao regalije – mamuze, ruke, kuglu, prsten, rukavicu, štap i žezlo. Prije toga Charles III. položio je prisegu kada je potvrdio da će tijekom svoje vladavine poštivati zakon i Englesku Crkvu te da je “vjerni protestant”.

Nadbiskup Canterburyja je prije krunidbe također načinio pomazanje. On je Charlesu III. svetim uljem pomazao prsa, ruke i glavu. Inače, ovaj čin se u Anglikanskoj crkvi smatra posebnim i nikada do sada nije viđen, niti mu je itko svjedočio osim monarha i nadbiskupa koji bi ga pomazao. Stoga niti  danas nije prikazan na televizijskim ekranima.

Inače, Anglikanska crkva predstavlja savez crkava koji obuhvaća današnju državnu Englesku crkvu (Church of England) s njezinim sestrinskim crkvama. Vrhovni poglavar Anglikanske crkve jest engleski kralj. Po naučavanju pripada reformiranim crkvama, a nastala je odcjepljenjem od Katoličke crkve za vladavine Henrika VIII.