Kako prenosi američki LifeSiteNews, zastupnici su pozvali sve “javne dužnosnike u Oklahomi da iskoriste svoje ovlasti i spriječe ubijanje nerođene djece”. Također su preporučili sucima u saveznoj državi da ne ometaju pokušaje zaštite nerođene djece. Isto se preporučuje policijskim i izvršnim vlastima.

Rezolucija koju su inicirali zastupnici Republikanske stranke nema pravnu težinu zakona, ali je percipirana kao deklaracija službene politike države.

U rezoluciji je odluka američkog Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju Roe vs. Wade kojom je legaliziran pobačaj u SAD-u opisana kao “prekoračenje ovlasti Vrhovnog suda”. Podsjeća se kako je “ljudski život zaštićen Božjim zakonima i najvišim zakonima države”. Navodi se i Deklaracija neovisnosti koja navodi kako je “sav ljudski život stvoren na sliku Božju, te kako mu Stvoritelj daje neotuđivo pravo na život”. Citira se i čl. 50 američkog Ustava koji štiti ljudski život.

Rezolucija će biti poslana na adrese svih institucija na federalnoj razini.

Oklahoma je jedna od američkih država koja je u nekoliko posljednjih godina pokušala uvesti dodatna ograničenja pristupa abortusu, ali s promjenjivim uspjehom. Zakoni koji na razinama američkih saveznih država pokušavaju ograničiti abortus uglavnom ne preživljavaju pravni izazov onih koji te zakone osporavaju zbog federalnih zakona i odluke Roe vs. Wade.

Rezolucija, navode analitičari, nema konkretnu zakonsku i pravnu težinu, ali i te kako ima onu simboličku – političari u Oklahomi mogu o abortusu govoriti kao o teškom zločinu protiv ljudskog života.

Goran Andrijanić | Bitno.net