Nadbiskup Carlo Maria Viganò, koji je 2011. do 2016. godine služio kao apostolski nuncij u SAD-u, negirao je tvrdnje u vatikanskom izvještaju, u kojemu stoji kako tijekom istrage o postupcima osramoćenog bivšeg kardinala Theodora McCarricka nije postupao prema uputama.

U razgovoru s voditeljem EWTN-a Raymondom Arroyoem bivši nuncij je izjavio kako tijekom sastavljanja izvješća “nije bio intervjuiran ili zamoljen da podijeli svoju perspektivu”, ali je, kako kaže, u tekstu izvješća spomenut više od 300 puta, često u negativnom svjetlu.

Viganò je u intervjuu ustvrdio kako je očito da se u izvješću krivnja pokušava prebaciti na papu Ivana Pavla II. i papu Benedikta XVI. Bivši nuncij u SAD-u smatra kako su službenici kurije vjerojatno “uvjerili dvojicu bivših papa da ne vjeruju glasinama o McCarricku”.

Nadalje, Viganò je izjavio kako je kardinal Angelo Sodano imao vlastite interese u McCarrickovom napredovanju. „On je bio Papin držani tajnik do rujna 2006. godine. Sve informacije su dolazile k njemu. U studenome 2000. godine već je od nuncija Gabriela Montalva dobio informacije o optužbama za teško zlostavljanje koje je počinio McCarrick“, izjavio je Viganò.

Što se pak tiče pape Benedikta XVI., Viganò je u intervjuu optužio kardinala Tarcisija Bertonea da je „navodio papu Benedikta da donese odluku kako se protiv McCarricka ne smiju pokretati kanonski postupci, niti propisati bilo kakve kanonske sankcije“, nego bi ga trebalo pozvati da se ponaša u skladu sa savjesti.

U kolovozu 2018. godine Viganò je objavio u pismu tvrdeći kako je krajem 2000-ih godina McCarricku uveo sankcije, prema kojima mu je bilo zabranjeno javno slaviti misu, sudjelovati na javnim sastancima, držati predavanja i putovati te da je imao obvezu posvetiti se životu u molitvi i pokori.

Viganò je u pismu izjavio kako je papi Franji osobno rekao za ove sankcije, a on ih „nije ukinuo, nego je McCarricka imenovao svojim ‘pouzdanim savjetnikom’, savjetujući se s njim oko nekoliko biskupskih imenovanja u SAD-u“. Zbog toga je Viganò pozvao papu Franju da podnese ostavku.

Međutim, ovoga tjedna objavljeno vatikansko izvješće je demantiralo nekoliko dijelova njegove izjave. U izvješću se, tako, osporava ono što Viganò naziva sankcijama, koje je protiv McCarricka izrekao Benedikt XVI. te ukazuje da je McCarrick tadašnjeg nuncija u SAD-u Viganòa obavještavao o svojim putovanjima i javnim angažmanima. U pojedinim slučajevima Viganò mu je čak pismeno odgovorio kako bi McCarricku priznao i zahvalio mu za njegov rad.

U izvješću se također navodi kako Viganò nije slijedio upute za istragu optužbi protiv McCarricka. Viganò je 2012. godine obavijestio kardinala Marca Ouelleta, prefekta Kongregacije za biskupe, o tužbama koje je protiv McCaricka pokrenuo klerik (on se u izvješću navodi kao „svećenik 3“). U izvješću piše da je Ouellet tada Viganòu naložio da istraži vjerodostojnost ove tvrdnje, ali Viganò „nije poduzeo ove korake“. Viganò je u razgovoru s voditeljem EWTN-a ovu tvrdnju nazvao „apsolutno lažnom“ te izjavio kako izvješće dokazuje njegovu korespondenciju s biskupom Bootkoskim, ordinarijem „svećenika 3“, koju je proslijedio kardinalu Ouelletu u lipnju 2013. godine.

U razgovoru je također izjavio kako je papa Benedikt XVI. naredio McCarricku da se povuče iz javnosti i ne sudjeluje u javnim događanjima, ali da „korumpirani članovi kurije nisu provodili ove mjere“. Također je rekao, suprotno onome što se navodi u izvješću, kako je Viganò inzistirao da se papu Franju obavijesti kako je McCarrick „korumpirao generaciju sjemeništaraca i svećenika“ te da mu je papa Benedikt naredio da se povuče u život molitve i pokore.

Naposljetku je objasnio kako su njegovi nastupi uslijedili nakon što je papu Franju navodno upitao što misli o McCarricku, a Sveti Otac, kako tvrdi Vigano, nije djelovao iznenađen niti je komentirao, nego je samo promijenio temu.

Bivši nuncij u SAD-u naposljetku je rekao: „Uznemirujuće je što unutar samog izvješća, koje je očito sastavljalo više ljudi, postoje brojne kontradikcije, što je dovoljno za argument kako izvješće uopće nema vjerodostojnost.“