Proteklih se tjedana na društvenim mrežama pojavilo nekoliko fotografija svećenika kako blagoslivljaju narod ili čak krste djecu koristeći pištolj na vodu aludirajući na potrebu poštivanja socijalne distance.

Jedna od najpopularnijih objavljena je prije par dana, a na njoj se nalazi svećenik iz savezne američke države Tennessee kako krsti dijete „sa sigurne udaljenosti“.

Na Facebook stranici Župe svetog Marka u kojoj služi svećenik sa slike, vlč. Stephen Klasek, odlučili su napisati kako je fotografija nastala, budući da su, kako kažu, „dobili upite vezane uz nju“ i zato što je „skupila gotovo milijun pogleda na Twitteru“ te se pojavila kao vijest na nekoliko web stranica i u memovima.

Saint Mark's Facebook page is posting this to clarify the photo that has gone viral as we have been receiving inquiries…

Objavljuje Saint Mark Catholic Church, Manchester, TNPonedjeljak, 25. svibnja 2020.

„1) Obitelj je tražila od njega da napravi ovu pozu, koju su već vidjeli na fotografijama nekoliko svećenika na internetu. On se složio zato što je mislio da je duhovito. 2) Voda u pištolju na vodu nije blagoslovljena voda i pošpricana je u smjeru oca, a ne djeteta zbog šale. Sve u svemu, namjera je bila da bude zabavno“, napisali su na župnoj Facebook stranici.

Iako je u ovom slučaju, čini se, sve bio skeč, u slučaju vlč. Tima Pelca iz Detroita, koji je blagoslivljao vjernike u automobilima iz pištolja na vodu, korištena je blagoslovljena voda. Vlč. Pelc izjavio je kako mu je ideja bila „učiniti nešto za djecu iz župe“.

Komentirajući ove slučajeve za CNA, profesor kanonskog prava vlč. Pius Pietrzyk izjavio je da je „stavljanje blagoslovljene vode u pištolj za vodu i ponašanje kao da je riječ o komičnom skeču nedostojno ponašanje prema sakramentu i blagoslovljenoj vodi“.

Dodavši kako uključenim svećenicima ne treba pripisivati lošu nakanu, Pietrzyk je upozorio da postoji opasnost od dovođenja nevjernika do pogrešnog mišljenja kako „vjernici ne shvaćaju svoju vjeru ozbiljno, a u ekstremnim slučajevima ljudi mogu zaključiti kako uključeni svećenici smatraju da takvi vjerski čini ne predstavljaju ništa više od praznovjerne gluposti“.