Foto: Lidia Mukhamedeeva/ShutterstockNa američkom sveučilištu Mount Mary u Milwaukeeju otvara se dom u kojem će zajedno živjeti umirovljene Školske sestre Naše Gospe i samohrane majke koje još uvijek studiraju, donosi Aleteia. Stambeni objekt bi trebao biti dovršen sljedeće godine. Katolička organizacija Milwaukee Catholic Home, koja je inicirala gradnju, o starijim se redovnicama trenutno brine na drugoj lokaciji.

Novi dom će se sastojati od 90 stanova za časne sestre i druge umirovljenike te 24 mala apartmana za samohrane majke i njihovu djecu. U domu će biti uređen veliki prostor u kojem će se stanarke družiti, razgovarati i zajedno moliti, ali i dječji vrtić te ambulanta.

Na sveučilištu tvrde da su na ovu ideju došli kada su shvatili da časne sestre, čiji red imao važnu ulogu u osnivanju ovog sveučilišta, imaju pravo provesti mirovinu u “svojoj okolini”. Naime, većina starijih redovnica trenutno živi u obližnjem samostanu u Elm Groveu.

Majke studentice, kojih je na fakultetu između 10 i 20 posto, suočavaju se s brojnim preprekama, kao što su troškovi studiranja, prijevoza i dječjeg vrtića, jer na sveučilištu nije organizirano čuvanje djece. Novi dom će mladim majkama zasigurno put do diplome učiniti mnogo jednostavnijim.

Trošak izgradnje i opremanja doma iznosi oko 40 milijuna dolara. Većinu sredstava pokrit će organizacija Milwaukee Catholic Home, Sveučilište Mount Mary i kongregacija Školskih sestara Naše Gospe. Ovu vrijednu akciju podržali su brojni donatori, a očekuje se da će dom biti otvoren u rujnu 2021. godine.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net