Talijanski odbojkaš Davide Saitta pobunio se protiv odluke uprave talijanske nacionalne lige Serie A zbog koje njegov tim Consar Ravenna treba igrati meč na sam dan Božića i pri tome traži potporu pape Franje kojemu je napisao i pismo.

Saitta se prvo žalio upravi lige zbog toga što Consar Ravenna i klub Itas Trentino trebaju odigrati svoj meč u večernjem terminu 25. prosinca. Napisao je kako je katolik i kako želi taj dan provesti sa svojom obitelji.

Uprava lige mu je bahato odgovorila kako će promijeniti termin samo ako to od njih bude tražio papa Franjo, a Saitta je to ozbiljno shvatio pa je odlučio napisati pismo Papi koje je objavljeno u glasilu Talijanske biskupske konferencija „Avenire“. U njemu je odbojkaš napisao kako mu „žele ukrasti Božić“ i kako ne zna hoće li pismo ikada doći u ruke pape Franje, ali da on „mora pokušati“.

„Dragi Papa, zovem se Davide, imam 32 godine i moja supruga se zove Nicolette. U braku smo četiri i pol godine, imamo kćer Noemi od osam i pol mjeseci i još dvoje djece na nebu – Karola i Davidea Jr. koji su otišli Ocu prije nego su napustili utrobu svoje majke. Za mene i moju suprugu Noemi je prekrasan dar i znak Božje milosti u našim životima“, piše sportaš i nastavlja:

„Na božićno jutro želim, Sveti Oče, probuditi se sa svojom ženom i kćeri Noemi i postaviti malo dijete Isusa u jaslice koje je moja supruga pripremila sa svojim rukama i s toliko ljubavi. A potom želim objedovati s njima i radovati se cijeli dan, kao što to rade i svi drugi, i želim taj dan učiniti posebnim za svoju kćer. Jer Božić, kao i Uskrs, jest dan koji je važan za mene kao kršćanina i čovjeka“, napisao je Saitta.

U pismu je pojasnio kako je i meč koji igra njegov klub jedini koji se igra na Božić, dok svi ostali u 14. kolu igraju na Sv. Stjepana, 26. prosinca. Razlog tome jest što 26. prosinca domaćin meča u Trentinu nema slobodnu salu za igranje. Saitta predlaže da meč odigraju 24. prosinca, ali u ranijem terminu tako da provede i Badnjak s obitelji.

“Sveti Oče, isprva sam htio prihvatiti ovu odluku jer sam umoran od tih borbi koje stalno vodim kao katolik. Svakako mi ovo nije užitak raditi, jer ovako se izlagati svakako nije ugodno i vjerojatno ću naljutiti mnoge. Bio sam, dakle, spreman odustati, ali sam prije nekoliko dana tijekom svete mise shvatio da dugujem sebi, svojoj supruzi i prije svega svojoj kćeri, barem pokušaj da ostvarim ono što smatram pravednim ciljem“, piše sportaš i nastavlja:

„Ovo je posebna prigoda da svojoj obitelji prenesem vjeru u Isusa Krista koji je umro i uskrsnuo. Jednoga ću dana moći reći svojoj kćeri kako sam se borio, baš kako se borim na terenu, za mogućnost da provedem Badnju večer i Božić s njom, na dan njezina prvog Božića, na dan prvoga dolaska Krista u njezin život.“

Zatražio je pomoć od Pape, dodajući kako je spreman prihvatiti Božju volju ako ta pomoć nije moguća.

Mediji sada komentiraju kako je ova mirna pobuna Saitte (inače, iskusnog i prokušanog odbojkaša koji je igrao i za reprezentaciju Italije) protiv odluke lige simptomatična za pretjeranu komercijalizaciju sporta. Vrhunski odbojkaši u Italiji, i ne samo tamo, imaju iznimno „natrpan” raspored i pri tome uprave njihovih liga ne vode računa o njihovu dostojanstvu, tjelesnoj i psihičkoj opterećenosti, a vidimo i njihovim vjerskim osjećajima.

„Razlog svemu tome? Novci”, napisao je jedan komentator.

Davide je odlučio pobuniti se protiv toga stroja za proizvodnju novaca i stati u zaštitu svoga vjerničkog i ljudskog dostojanstva. Preostaje vidjeti što će se dogoditi.

Do zaključenja ovoga teksta još nije bilo nikakvog odgovora iz Vatikana.

Goran Andrijanić | Bitno.net