Christian Hacking (29) uhićen je dok se početkom ove godine molio ispred klinike za pobačaje u Londonu, nakon čega su u javnost procurile šokantne snimke na kojima policija mladića odvodi u kombi zbog nepoštivanje Odredbe o zaštiti javnih prostora

Foto: YouTube/screenshot

Odbačena je prijava protiv mladića u invalidskim kolicima koji predstavlja prvu osobu u Ujedinjenom Kraljevstvu uhićenu zbog molitve. Ova je odluka donesena zbog brojnih policijskih pogrešaka u postupanju prema molitelju.

Christian Hacking (29) uhićen je dok se početkom ove godine molio ispred klinike za pobačaje u Londonu. U javnost su tada procurile šokantne snimke na kojima policija mladića odvodi u kombi zbog nepoštivanje Odredbe o zaštiti javnih prostora (PSPO). Prema ovoj odredbi, koju je u travnju 2018. donijelo Vijeće londonske četvrti Ealing, molitelji ne smiju stajati unutar sto metara oko klinike Marie Stopes.

Kada je policija od njega zatražila da napusti područje, Hacking je izjavio: “Ja ću se nastaviti moliti. Došao sam ovdje jer se unutar ove klinike ubijaju ljudska bića. Protuzakonito je zabranjivati molitvu bilo gdje u ovoj zemlji. PSPO je donesen na temelju lažnih osnova i lažnih vijesti pa ga ja zbog toga ne poštujem”, izjavio je Hacking.

U jednom trenutku ga je policija zamolila da se podigne kako bi ga mogli uhititi, a on je odgovorio: “Ne mogu se dignuti. Ja sam u invalidskim kolicima. Neću se maknuti. Ja se molim. Neću udovoljiti vašim prohtjevima jer se imam pravo ovdje moliti. Ova zemlja je bila Božja prije nego što je postala vlasništvo Vijeća Ealing.”

Hacking inače na pola radnog vremena radi za pro-life organizaciju Centar za bioetičku reformu. Tužilaštvo je u pismu Hackingu napisalo kako “nije bilo dovoljno dokaza koji bi omogućili realnu perspektivu osude”, a od slučaja se odustalo zbog toga što policija nije mladića uspjela upozoriti prije nego što ga je privela.

Izvršna direktorica CLC-a, Andrea Williams, povodom ovog slučaja je izjavila: “Iznenađujuće je da su vitalna policijska sredstva korištena za uhićenje čovjeka u invalidskim kolicima koji se mirno molio ispred klinike za pobačaje.” Dodaje kako je navodna svrha PSPO-a bila sprječavanje uznemiravanja, ako nikada nije bilo dokaza da su žene ispred bolnica bile izložene maltretiranju. “Christian nije nikoga maltretirao i jasno je da je njegovo uhićenje bilo pogrešno”, kaže.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net