Znak križa i prst usmjeren prema nebu potez je koji često viđamo na sportskim terenima. Među brojnim sportašima koji znakom križa žele zahvaliti Bogu na svojem talentu je i Pascal Siakam, član ovogodišnjeg osvajača naslova prvaka NBA lige Toronto Raptorsa. I dok križanjem izražava svoju zahvalnost, prst usmjeren prema nebu ‘pozdrav’ je upućen njegovu ocu kojemu danas ipak može zahvaliti što ga je, premda protiv njegove volje, upisao u sjemenište u rodnom Kamerunu.

„Moj otac želio je da postanem svećenik. On je bio vrlo religiozan“, prepričao je Siakam u jednom od brojnih razgovora.

Iz poštovanja prema ocu, 11-godišnji Pascal prihvatio je strogi sjemenišni život, a kako bi nekako okončao „sjemenišne muke“ odlučio je kršiti pravila i tako isprovocirati poglavare da ga izbace. Ipak, njegov školski uspjeh, ali i sportski talent, spasili su ga od izbacivanja.

„Mirni dječak postao je vrlo tvrdoglav. Ponekad sam razmišljao kako bih ga izbacio, no njegovi školski rezultati bili su izvrsni, stoga smo ga odlučili ostaviti“, kazao je o. Armel Collins Ndjama, rektor sjemeništa svetog Andrije u Bafiji.

Želja o izbacivanju iz sjemeništa ipak mu se nije ostvarila, no Siakam je danas ipak sretan zbog toga, smatrajući kako je sjemenišni odgoj ostavio duboki trag u njegovu životu. Sjemenišni red i disciplina koji su mu toliko smetali, pomogli su mu  ostvariti uspjeh u nastavku školovanja, ali i na profesionalnom planu.

Ustajanje u 5,30, jutarnja sveta misa, zbor, cijepanje drva, ručno pranje rublja uz pomoć daske za pranje, nastava, studij, ali i vrijeme za sport, razvili su u njemu radne navike, a postupno i ljubav prema košarci.

„Bila je to najbolja stvar koja mi se dogodila“, kazao je Pascal, govoreći o svojem boravku u sjemeništu za ESPN, dodajući kako mu je sjemenište „pomoglo usredotočiti se na samoga sebe“ i pokušati raditi na sebi i na onome što je želio postići.

Premda su shvatili kako Pascal nema svećenički poziv, njegovim poglavarima to nije smetalo jer su znali kako je najvažnije pomoći mu da postane dobar čovjek.

„Znali smo kako vjerojatno neće nastaviti putem svećeništva, no nadali smo se kako ga možemo naučiti da bude čovjek“, rekao je o. Collins.

Na usponu košarkaške karijere na Sveučilištu New Mexico 2014. godine, Pascalov otac je preminuo, no želja da njegov sin najprije postane kvalitetna osoba, a tek onda uspješan košarkaš, se ostvarila.

„Znam zašto je otac želio da odem u sjemenište. Želio mi je omogućiti sve što je potrebno za uspjeh. Očeva želja da njegov sin postane čovjek, bila je jednako važna želji za uspjehom u košarci“, napisao je u The Players Trubuneu ovaj sada već slavni košarkaš i osvajač NBA krune.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net