Prema novim statističkim podatcima, rekordan broj abortusa izvršen je tijekom 2020. u Engleskoj i Walesu.

Brojke objavljene 10. lipnja pokazuju da je tijekom prošle godine bilo 210 860 pobačaja, što je najviše otkada je 1967. uveden Zakon o abortusu, prenosi CNA.

Skupina koja se zalaže za život (pro-life) rekla je da je ta brojka – povećanje od 1341 u odnosu na prethodni vrhunac u 2019. – označila „poražavajući porast“ pobačaja nakon što je vlada dopustila ženama u Engleskoj da dovrše medicinski abortus kod kuće u prvih 10 tjedana trudnoća, zbog pandemije.

Michael Robinson iz Društva za zaštitu nerođene djece (SPUC) rekao je: „Ovogodišnji podaci pokazuju poražavajući porast broja pobačaja. Statistika otkriva katastrofalan gubitak nerođenih života koji je proizašao iz vladine opasne politike o pobačaju.“

Statistike koje je objavio Odjel za zdravlje i socijalnu skrb, pokazuju da je 3083 pobačaja učinjeno na temelju neke vrste invaliditeta.

Dobrotvorna organizacija Right to Life UK (Pravo na život UK) priopćila je da je 693 pobačaja zbog Down sindroma, što je povećanje sa 656 u 2019. godini.

Dodali su da je također bilo 35 pobačaja na temelju rascjepa usne ili rascjepa nepca, a oba stanja mogu se ispraviti kirurškim zahvatom.

Navedena je dobrotvorna organizacija također istaknula da se dogodilo 65 postupaka „selektivnog prekida“, gdje liječnici prekidaju život jednog nerođenog djeteta u utrobi trudnice koja očekuje više djece.

Glasnogovornica organizacije Right to Life UK Catherine Robinson izjavila je: „Nacionalna je tragedija što je prošle godine zbog pobačaja u Engleskoj i Walesu izgubljeno 210 860 života. Svaki od ovih pobačaja predstavlja neuspjeh našeg društva u zaštiti života beba u maternici i neuspjeh u pružanju pune podrške ženama u neplaniranoj trudnoći.“

„Prošle smo se godine okupili kao nacija i dali velike žrtve da zaštitimo ranjive od COVID-19. Nažalost, istovremeno smo kao društvo također prekinuli tisuće mladih ranjivih života pobačajem“, naglasila je Robinson.

Vlada je održala konzultacije oko toga hoće li nova pravila o medicinskim pobačajima kod kuće učiniti trajnim.

Biskup John Sherrington, vodeći biskup za teme života Biskupske konferencije Engleske i Walesa, ranije ovog mjeseca pozvao je na ukidanje tih privremenih mjera.

„Nastavljamo se protiviti bilo kojoj predloženoj promjeni u svrhu donošenja trajnog zakonodavstva koje se pokazalo opasnim i kobnim za trudnice i koje je rezultiralo tragičnim i bespotrebnim gubitkom tisuća nerođenih života“, poručio je biskup.