Katolički multimedijalni centar (CCM) objavio je najnovije podatke o posljedicama pandemije koronavirusa u Meksiku u posljednje dvije godine, prenosi agencija Kathpress.

Ažurirani podaci govore o smrti sedmorice biskupa, 258 svećenika, 10 redovnica, šestorice redovničke braće, i 13 stalnih đakona. Iz Centra upozoravaju da osobito u redovničkim zajednicama broj može biti i višestruko veći jer smrtne slučajeve ne prijavljuju centrali. Četvorica od preminule sedmorice biskupa bili su umirovljeni, dvojica su bila ordinariji i jedan pomoćni biskup. Posljednji je preminuo u rujnu 2021.

Od početka 2022. godine omikron varijantom zarazila su se osmorica biskupa; većina ih je već ozdravila, dok su biskup Jose Isidro Guerrero Macias (Mexicali) i umirovljeni biskup Onesimo Cepeda Silva (Ecatepec) još uvijek u kritičnom stanju. Od početka pandemije u Meksiku se zarazilo ukupno 38 biskupa.

Podaci CCM-a dalje pokazuju da je najveći broj smrtnih slučajeva među svećenicima bio u nadbiskupijama Meksiko i Guadalajara, u svakoj gotovo tridesetorica, slijede biskupije Puebla (18), Morelia (14), Monterrey (12) i San Luis Potosi (9).