Španjolski biskupi izrazili su zabrinutost zbog plana lijeve vladajuće koalicije da se ograniči sloboda savjesti i marginalizira nastava vjeronauka u školama, izjavio je generalni tajnik Španjolske biskupske konferencije.

Pomoćni biskup Valladolida, Luis Javier Argüello Garcia, kazao je da iako je uobičajena interakcija s vladinim agencijama “srdačna i konstruktivna“, što se tiče vladinih zakonskih programa postoje “zabrinjavajuća neslaganja”.

Na čelu španjolske vlade nalazi se Pedro Sánchez iz Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), a vlast održava zahvaljujući koaliciji s lijevom formacijom Unidas Podemos.

“Zabrinuti smo zbog vladinog zakonskog programa jer vidimo kakva se antropološka vizija predlaže i postavlja”, kazao je Argüello.

Biskup je istaknuo nedavne zakone poput zakona o obrazovanju prema kojem se vjeronauk uklanja iz računanja godišnjeg prosjeka ocjena, a privatne škole (uglavnom katoličke) gura u financijsku propast, kao i zakona o legalizaciji eutanazije koji je usvojen ranije ove godine.

Tu je još i prijedlog zakona kojim bi se omogućilo maloljetnicima da traže promjenu spola bez odobrenja roditelja, ali i da djevojčice od 16 godina mogu samostalno odlučivati o pobačaju.

“Zasigurno da nas ovaj prijedlog zakona brine tako da smo u odnosu prema vladi i njezinoj zakonskoj agendi u odnosu neslaganja”, rekao je biskup.

Argüello je ukazao i na zakon o slobodi savjesti koji “svodi vjeru samo na pitanje savjesti, u skladu s općim prijedlogom da se vjerski život privatizira ili da se iskazivanje vjere zatvori u savjest ili sakristiju.”

Spomenuti zakon “ne uzima u obzir da je vjerska sloboda, koja je nesumnjivo povezana sa savješću, također povezana i s pripadnošću ljudima. Povezana je s prosvjetljenjem razuma i sposobnošću da se formiraju sudovi o svakodnevnim događajima i izražava vjera ne samo na bogoštovnim nego i na javnim mjestima, što znači da bi vjernici trebali moći živjeti svoju vjeru onako kako smatraju prikladnim”, kazao je biskup.