Španjolski parlament jučer je donio zakon o eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu. Crkva u Španjolskoj ocijenila ga je kao „poraz za sve“, koji ostavlja na cjedilu one koji pate.

Vladin prijedlog zakona izglasan je većinom od 202 glasa ‘za’, 141 glasova ‘protiv’ i dva suzdržana.

Eutanaziju će moći zatražiti osobe koje pate od „teške i neizlječive bolesti ili ozbiljnog, kroničnog stanja koje ograničava njihove sposobnosti“.

Zakon opisuje takvo stanje kao „ograničenost koja izravno utječe na tjelesnu autonomiju i aktivnosti svakodnevnog života, poput toga da se pacijent ne može brinuti za sebe, kao niti komunicirati ili obraćati se drugima, povezanu s neprekidnom i neizdrživom tjelesnom ili mentalnom boli uz sigurnost ili veliku vjerojatnost da će takva ograničenja biti prisutna bez mogućnosti izlječenja ili znatnijeg poboljšanja. To može značiti i potpunu ovisnost o održavanju na životu putem aparata“.

Zakon predviđa da će liječnici imati pravo na priziv savjeti po pitanju eutanazije, ali zdravstvene institucije, bilo javne, bilo privatne, neće imati na to pravo. Odnosno, morat će osigurati liječnika koji će biti voljan izvršiti eutanaziju.

Prije zahtjeva za eutanazijom, pacijent će morati biti u pisanom obliku upoznat o svojem zdravstvenom stanju te o alternativnim mogućnostima i palijativnoj skrbi.

Zakon predviđa da će pacijent morati „dobrovoljno i pisanim putem“ u razmaku od najmanje 15 dana ispuniti dva zahtjeva za eutanazijom. Ukoliko pacijent to neće moći učiniti osobno, u njegovo će to ime u pacijentovoj prisutnosti moći učiniti treća osoba ili, ako takve nema, liječnik.

Predviđeno je da zahtjev za eutanazijom moraju odobriti dva liječnika i nadzorno vijeće.

Zakon stupa na snagu u lipnju, a dotad će sve španjolske pokrajine morati osnovati vlastito povjerenstvo sačinjeno od liječnika i pravnika za procjenjivanje pojedinih slučajeva.

Španjolska biskupska konferencija u svojem je komentaru na zakon napisala kako se prema ovom zakonu „eutanazija može prakticirati u vrlo širokom rasponu situacija“ koje ne moraju biti povezane s „objektivnim situacijama nekontrolirane agonije i boli”.

Dodali su kako je ovo vrijeme za španjolsko društvo da ne prouzrokuje smrt osobama kako bi se umanjila njihova bol, nego da „pokaže skrb, nježnost, blizinu, milosrđe, ohrabrenje i nadu“ za ljude koji se nalaze na samom kraju svojeg života.

U rujnu prošle godine predstavnici Španjolske biskupske konferencije o temi eutanazije razgovarali su s papom Franjom. „To je tema koja brine Papu“, rekao je nakon susreta nadbiskup Barcelone Juan Jose Omella. „Smatram da nije riječ samo o umiranju ili neumiranju, nego i o boli i pratnji. Kada osoba dobiva tretman protiv boli i osjeća se praćeno od strane obitelji i profesionalaca, tada želi živjeti.“

Osim u Španjolskoj aktivna eutanazija je legalna i u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu i Nizozemskoj te u australskoj saveznoj državi Zapadna Australija.

Podsjetimo, predsjednik Portugala Marcelo Rebela de Sousa stavio je u ponedjeljak 15. ožujka veto na prijedlog zakona kojim bi se legalizira eutanazija u toj državi, nakon što je prethodno portugalski Ustavni sud presudio da je prijedlog zakona neustavan.