Jalil Mashali, bivši musliman iz Essena koji se obratio na kršćanstvo dobio je novčanu kaznu zbog isticanja naljepnice s biblijskim retkom na stražnjem staklu svog taksija, piše Washington Times.

Iako mu je prijetila kazna od 1000 eura, Mashaliju je na kraju uručena kazna u iznosu 88,50 eura zbog isticanja naljepnice s križem i riječima “Isus: Ja sam put, istina i život” na stražnjem prozoru kombija.

Mashali se na kaznu odlučio žaliti, pa ako ona ne bude opozvana slučaj bi mogao završiti na sudu.

Vlasti u Essenu smatraju da je naljepnica “protuzakonito vjersko oglašavanje”, što je zabranjeno prema zakonu o taksi vozilima. Prema stavu gradskih vlasti „vjerske reklame“ smatraju se neprikladnima jer taksiji imaju javnu funkciju.

Mashali kaže da naljepnica samo izražava njegovu vjeru, a zbog male veličine i položaja na stražnjem prozoru vozila smatra da nije riječ o reklami.

“Isus je najbolja stvar koju bih ikome mogao preporučiti jer mi je promijenio život”, rekao je. “Zato imam naljepnicu na svom automobilu koju mogu vidjeti svi koji to žele. Ne želim stvarati probleme, ali nisam učinio ništa loše.”

Mashali je rođen u Iranu, a u dobi od 33 godine došao je u Njemačku na liječenje zbog kronične boli u nozi koja ga je pratila od 13. godine. Rekao je da je izliječen od boli nakon što se jedna kršćanka pomolila za njega tijekom boravka u bolnici. To ga je navelo da proučava Bibliju i obrati se na kršćanstvo.

Lidia Rieder, pravna službenica organizacije ADF koja pravno zastupa Mashalija, rekla je da vlasti u Essenu pokušavaju ugušiti slobodu izražavanja.

“U slobodnom društvu, vlada ne bi trebala ušutkavati miroljubive izraze vjere”, rekla je Rieder u izjavi. “Jalilova djela zaštićena su temeljnim ljudskim pravom na slobodu vjeroispovijesti, koje uključuje pravo na dijeljenje svojih duboko ukorijenjenih uvjerenja s drugima. Država se mora suzdržati od nepravednog uplitanja u ovu slobodu.”

“Zahvalan sam ovoj zemlji u kojoj bi svatko trebao biti slobodan dijeliti svoju vjeru. Nadam se da ću to moći nastaviti činiti žaleći se na nepravednu kaznu,” rekao je Mashali.