Michelangelova Pietá koja se nalazi u bazilici svetog Petra u Vatikanu zasigurno je jedno od najpoznatijih umjetničkih djela, ali manje je poznato da to nije jedini Michelangelov kiparski prikaz Blažene Djevice Marije koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo.

Talijanski je majstor napravio još dvije Piete, a jedna od njih nedavno je restaurirana više od 400 godina nakon njezinog nastanka, prenosi uCatholic.

Riječ je o skulpturi koju je Michelangelo započeo raditi u 72. godini, a smatra se da ju je namijenio kao ukras svome grobu. To je vjerojatno bio razlog zašto na skulpturi nalazi i Michelangelovo lice.

Naime, uz Djevicu Mariju i Mariju Magdalenu, na skulpturi se nalazi i Nikodem čiji je lik umjetnik isklesao prema svojem licu.

Foto: Wikipedia

Ipak, nakon osam godina rada na skulpturi Michelangelo ju je odlučio uništiti. Razlozi nisu do kraja razjašnjeni, ali stručnjaci smatraju da talijanski umjetnik nije bio zadovoljan kvalitetom mramora, te da djelo nije moglo biti dovršeno bez dodavanja komada mramora iz drugog bloka. Tijekom rada, navodno se često žalio da je imao problema s venama u kamenu koje su mu otežavale rad.

Skulpturu koja je bila razbijena kupio je Francesco Bandini koji je angažirao cijenjenog kipara Tiberija Calcagnija kako bi obnovio djelo. Calcagni je uspješno povezao otkrhnute dijelove, no Kristova lijeva noga je ostala izgubljena.

Skulptura danas krasi Museo dell’Opera del Duomo, muzej pokraj katedrale u Firenci u kojem se nalaze dijela sačinjena za firentinsku katedralu, uključujući i Donatellovu Mariju Magdalenu.