Objavljen je službeni trailer za dokumentarni film „Sotona i otac Amorth“ koji je režirao William Friedkin, poznati američki redatelj i autor legendarnog filma „Egzorcist“. Dokumentarni film, u kojemu su prikazane stvarne scene egzorcizma, u kinima bi se trebao naći 20. travnja. U filmu redatelj, koji do tada nije sudjelovao ni na jednom egzorcizmu, čak niti prije snimanja filma „Egzorcist“, prati poznatog vatikanskog egzorcista, Gabrielea Amortha, tijekom egzorcizma jedne Talijanke.

Friedkin je svećenika upoznao u travnju 2016. godine, odnosno nekoliko mjeseci prije njegove smrti. Naime, otac Gabriele Amorth preminuo je u rujnu 2016. godine, u 91. godini života. Dok su surađivali u snimanju filma, svećenik je filmašu dozvolio snimanje obreda egzorcizma nad mladom Christinom. Talijanka je bila opsjednuta nakon što je djevojka njezina brata na nju bacila kletvu.

Friedkin je kasnije opisao cijeli tijek egzorcizma. “Sjedio sam nedaleko od Rose i vidio sam kako se muči. Njezina je obitelj stajala desno od mene. O. Amorth pozvao nas je da izmolimo Oče naš i Zdravo Marijo, a potom je zazvao pomoć svetaca… Rosino tijelo počelo se grčiti i glasno je zaplakala, nakon čega je pala u trans. O. Amorth stavio je svoju desnu ruku na njezino srce i izgovorio na latinskom “Infer tibi libera” (Budi slobodna)… Bez ikakva upozorenja Rosa se počela jako tresti. Petoro muškaraca oko nje koji su pomagali ocu držali su je s velikim naporima. Pjena joj je izbila na usta”, piše redatelj.

Redatelj je svjedočio devetom egzorcizmu nad nesretnom djevojkom. Na snimanju je od filmske ekipe sudjelovao samo Friedkin, dok je ostalim članovima bio zabranjen ulazak u prostoriju. Tijekom snimanja redatelj nije smio koristiti dodatnu rasvjetu, a scena je snimljena malom kamerom s mikrofonom. Redatelj u filmu kombinira, kako donosi Slashfilm, jedinstvene snimke obreda i izjave svećenika, psihologa, neurokirurga i nevjernika. Otac Amorth, koji je trideset godina bio službeni egzorcist Vatikana, u filmu ostavlja dojam svećenika koji se vragu doslovno smije u lice.

U filmu su sudjelovali liječnici koji su pregledali djevojku, a slučaj je komentirao i biskup Robert Barron.

„Ovo nije fikcija“, kaže redatelj Friedkin u traileru. U najavi filma također je prikazana izjava jednog svećenika koji kaže kako se nikada ne bi približio vragu kao što to čini otac Amorth, jer je to previše opasno. Inače, redatelj Friedkin sebe opisuje kao agnostika, koji je s o. Amorthom uspostavio prijateljski i dubok odnos. Smrt Gabriela Amortha ga je rastužila. Friedkin je nazočio njegovu pogrebu, kao i brojni ljudi koje je svećenik oslobodio opsjednutosti.

https://www.youtube.com/watch?v=18f_1YbE0-E

Rašeljka Zemunović | Bitno.net