Brojni vjerski vođe okupili su se jučer na obilježavanju druge godišnjice krvavog Uskrsa na Sri Lanki te molili za prestanak vjerskog ekstremizma. Kardinal Malcolm Ranjith, nadbiskup Colomba, govorio je u svetištu svetog Antuna pred predstavnicima hinduista, budista i muslimana. Na susretu su održane i dvije minute šutnje u znak sjećanja na sve preminule, piše CNA.

Naime,  21. travnja 2019. godine, na sam blagdan Uskrsa, izvršeno je šest terorističkih napada: dva u katoličkim crkvama, jedan u evangeličkoj crkvi te tri u hotelima u glavnome gradu Colombu. Odgovornost za napade preuzela je tzv. Islamska država.

Kardinal Ranjith je na jučerašnjem susretu pozvao muslimanske zajednice u zemlji da odbace ekstremizam i pomognu katolicima otkriti odgovorne za bombaške napade u kojima je 2019. godine ubijeno 269 osoba. „Budite dovoljno hrabri i odbacite ekstremizam. Vama je potpuno jasno da ne postoji povezanost između vjere i poticanja na ubojstva“, izjavio je.

Dodao je kako je iznenađen kako nakon dvije godine nisu poznati počinitelji zločina te razlozi koji su ih potaknuli na ovaj stravičan čin.

Predstavnik muslimanske zajednice Hassan Moulan na susretu je izjavio kako Islam ne opravdava zločin te kako su muslimani diljem svijeta osudili ovaj napad. Objasnio je kako muslimanska zajednica u zemlji nije dozvolila da počinitelji budu sahranjeni na njihovim grobljima.

Tadašnji predsjednik Maithripala Sirisena je nakon napada ustanovio peteročlanu komisiju koja je istraživala napade. Komisija je svoje zaključno izvješće u veljači 2021. godine predala aktualno predsjedniku Gotabayi Rajapaksi. On je, pak, ustanovio novu, ovoga puta šesteročlanu, komisiju koja treba proučiti izvještaj. Međutim, taj izvještaj još uvijek nije predan na uvid Katoličkoj crkvi niti državnom tužitelju.

Podsjetimo, u listopadu 2020. godine na slobodu su puštena petorica od sedmorice uhićenih koji su se dovodili u vezu s napadima. Iz vlade su poručili kako su osumnjičenici pušteni zbog manjka dokaza, no nadbiskup Colomba, kardinal Malcolm Ranjith, kazao je kako se boji da je pravi razlog ovakve odluke korupcija i manjkavost istrage.