Njemački biskupi okupili su se u Fuldi na jesenskom zasjedanju koje se održava od 20. do 24. rujna.

Nadbiskup Eterović je u svom pozdravu podsjetio na nedavno objavljeni razgovor pape Franje za španjolsku radijsku postaju COPE. U njemu je Sveti Otac rekao da mnoge njemačke biskupe ne potiču zle namjere, već „pastoralno nastojanje“, u koje ipak mnogi nužni naputci Pape „nisu uključeni“. Te naputke formulirao je 29. lipnja 2019. u svojem pismu „hodočasničkom narodu Božjem u Njemačkoj“.

Mons. Eterović podsjetio je da je još državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u svom govoru u Berlinu prije tri mjeseca ponovio neke dijelove toga Papinog pisma i pritom se referirao na „značenje jedinstva u Katoličkoj Crkvi“.

Kardinal Parolin parafrazirao je Papinu izjavu. Kad god se neka mjesna Crkva pokušala sama izdići iznad pitanja za koja nadležnost ima opća Crkva, odnosno kada se mjesna Crkva oslonila samo na vlastite snage, metode i inteligenciju, završavalo je tako da se nevolja koju su željeli savladati održala i još se uvećala.

Ostali citati iz Papine poslanice njemačkim katolicima činili su srž govora nuncija Eterovića. „To ne znači da ne trebamo napredovati, ići naprijed, ništa ne mijenjati ili čak niti razgovarati ili se suprotstaviti, već je to jednostavno rezultat spoznaje da smo zapravo kao bića dio većeg tijela koje nam postavlja zahtjeve, koje na nas čeka i treba nas i od kojega i mi tražimo, očekujemo i koje trebamo. Radost je osjećati se dijelom svetog i strpljivog, vjernog naroda Božjeg“, rekao je između ostalog.

„Ova opomena, koja je poziv (njemačkim biskupima) da ostanu čvrsto vezani u jedinstvu Katoličke Crkve, dio je Petrova poslanja da učvrsti svoju braću u vjeri“, sažeo je nuncij.

U tom kontekstu podsjetio je i na riječi pape Pavla VI. iz 1968. godine: „Vidimo katolike koji si dopuštaju da ih uhvati neka vrsta ovisnosti o promjenama i obnovi. Međutim, Crkva uvijek ima zadaću stalno se truditi prodrijeti dublje u nezamislive tajne Božje (…) i te tajne obznaniti na način koji je uvijek prilagođen shvaćanju čovjeka kojega Bog vodi. No, istovremeno treba uzeti u obzir i najveću brigu (…), ništa ne umanjivati, niti praviti kompromise oko istina kršćanskog nauka. Jer bi u suprotnom to danas, nažalost, moglo kod mnogih vjernika izazvati zbunjenost i sablazan.“

„Neka nas ova promišljanja (…) kod novih crkvenih i društvenih izazova, ali i onih otprije koji nas pritišću, na putu prema kršćanskom zajedništvu i ostvarenju svetosti, podsjete na riječi Gospodina Isusa: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. (Mt 16,18)“, zaključio je na kraju apostolski nuncij u Njemačkoj mons. Eterović, izvijestio je portal Katholisch.de.