Novoimenovani poljski kardinal upozorio je na pokušaje “instrumentalizacije” Katoličke Crkve u kampanji za jesenske parlamentarne izbore i kritizirao čelnika vladajuće stranke Pravo i pravda da crkvene događaje koristi za “političke govore”.

“Crkva bi trebala razvijati evanđeoske metode, a ne političke alate – propovijedati Riječ, slaviti sakramente i graditi zajednicu na djelima ljubavi”, rekao je nadbiskup Grzegorz Rys iz Lodza, koji će 30. rujna postati kardinalom.

“Ovdje je potrebna određena dosljednost. Ako tražimo od političara da nas ne uvlače u političku borbu, ne bismo ih onda trebali pozivati da izražavaju političke stavove na vjerskim obredima. Ovome nema mjesta u Crkvi”.

U intervjuu za katoličku informativnu agenciju KAI sa sjedištem u Varšavi, čije je dijelove prenio britanski Tablet, Rys je rekao da mu je nominacija za kardinalski čast došla kao “apsolutni šok”, dodavši da će njegova ključna zadaća biti “podržati Papu”, te “otvoriti Crkvu prema svijetu” u njegovoj rodnoj Poljskoj i osigurati “autentičnu vjeru” temeljenu na “puno dubljim iskustvima” od “kulturnih normi”.

Nadbiskup Rys u razgovoru je kritizirao kontroverzni govor u kojem je čelnik Prava i pravde, Jaroslaw Kaczynski, promovirao svoju stranku u nacionalnom svetištu Jasna Gora, što je izazvalo ljutite reakcije društvenih medija, ali na šutnju među crkvenim vođama.

“Ako tražimo od političara da ne uključuju Crkvu u kampanju, onda ne bismo trebali djelovati protiv toga”, rekao je nadbiskup Rys za KAI. “Odnose između Crkve i političkog svijeta treba urediti kako je propisano našim konkordatom i poljskim ustavom. Namjera ne bi trebala biti unošenje ili produbljivanje podjela u društvu.”

U svibanjskom priopćenju, glavno vijeće Poljske biskupske konferencije obećalo je da se Crkva neće “zauzeti ni na jednu stranu” u izborima, čiji datum još nije potvrđen, te pozvalo političare da se “suzdrže od instrumentaliziranja Crkve” i poticanja “antiklerikalnih emocija”.

Vijeće je također pozvalo medije da izbjegavaju “sijanje straha i neprijateljstva” i njegovanje “pojednostavljene, jednostrane, ideologizirane i ponekad stranačke slike društvenog života”, a katoličko je svećenstvo “pozvano da služi jedinstvu u podijeljenom društvu te da se drži podalje od političkih stranaka”.

Iako često optuživana da favorizira vladajuću Pravo i pravdu, Poljska biskupska konferencija sukobila se s vladom premijera Mateusza Morawieckog oko brojnih pitanja, uključujući njezino postupanje s migrantima i izbjeglicama, te je u kolovozu 2021. optužila vladajuću stranku za kršenje poljskog Konkordata iz 1993. i Ustava iz 1997..