Prema rezultatima novog istraživanja, polovina američkih adolescenata koji su rođeni kao djevojčice, ali se identificiraju kao dječaci, proteklih je godina pokušalo samoubojstvo.

Istraživanje naziva „Suicidalno ponašanje transrodnih adolescenata“, objavljeno je u časopisu Pediatrics, koji je službeni recenzirani časopis Američke akademije pedijatara.

Ove brojke postavljaju ozbiljno pitanje kako bi se obitelji, škole i društvo trebali nositi s činjenicom da se sve veći broj tinejdžera identificiraju kao transrodni.

Povećanje broja transrodnih osoba nije subjektivni osjećaj, nego dokumentirani podatak. U lipnju 2016. Williams Institute, pri Kalifornijskom sveučilištu, procijenio je da se oko 1,4 milijuna odraslih osoba u SAD-u izjašnjavaju kao transrodne, što je gotovo dvostruko veći broj od onoga prije deset godina. Sto pedeset tisuća od 1,4 milijuna su tinejdžeri u razdoblju od 13 do 17 godina.

Studija „Suicidalno ponašanje transrodnih adolescenata“ pokazala je i zabrinjavajuće visoku stopu suicidalnog ponašanja kod dječaka koji se izjašnjavaju kao djevojčice. Iako je ova stopa niža nego u djevojčica koje se izjašnjavaju kao dječaci, još uvijek je to iznimno visokih trideset posto, dok je kod adolescenata koji se ne izjašnjavaju ni kao dječaci ni kao djevojčice stopa suicidalnog ponašanja četrdeset posto.

S druge strane, rezultati su pokazali da je, uzevši u obzir ukupnu tinejdžersku populaciju, 14 posto adolescenata pokušalo samoubojstvo, što je također uznemirujuć podatak.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, samoubojstvo je drugi najučestaliji uzrok smrti kod adolescenata i mladih u dobi od 10 do 34 godine u SAD-u.

Troje istraživača koji su radili na ovoj studiji, Russell B. Toomey, Amy K. Syvertsen i Maura Shramko, proveli su istraživanje na 120 tisuća mladih Amerikanaca između 11 i 19 godina, pri čemu nije uočena značajna povezanost između rasne pripadnosti, razine obrazovanja roditelja i gradske ili ruralne sredine.

Uz ovo istraživanje, nedavno je Lisa Littman sa Sveučilišta Brown objavila rezultate istraživanja vezane za poseban oblik rodne distrofije (osjećaja nepodudaranja vlastitog spola i roda) koja se ne javlja u ranim godinama, nego naglo izbija u tinejdžerskoj dobi i mladenaštvu.

Prema rezultatima do kojih je došla Littman, druženje s tinejdžerima koji se izjašnjavaju kao transrodni, i izlaganje transrodnim sadržajima na internetu, može doprinijeti razvoju ovakve vrste rodne distrofije kod adolescenata.

Ivo Džeba | Bitno.net