Vjenčani parovi pridaju više pažnje svome odnosu i manje sumnjaju u njega od parova koji kohabitiraju, otkrilo je istraživanje provedeno u 11 zemalja diljem svijeta.

Globalno istraživanje obitelji i spola za 2018. godinu, obuhvatilo je 16 474 osoba u dobi između 18 i 50 godina koji imaju djecu mlađu od 18 godina koja žive kod kuće.

Posebno nepovjerenje prema partnerima s kojim kohabitiraju pokazali su ispitanici iz anglofonih zemalja, izrazivši ozbiljne sumnje u to da će njihov odnos potrajati.

Najveća razlika u povjerenju zabilježena je u Sjedinjenima Američkim državama u kojima je čak 36 posto kohabitacijskih partnera istaknulo da imaju ozbiljne sumnje u budućnost veze u odnosu na 17 posto nesigurnih među vjenčanim partnerima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu 39 posto onih koji kohabitiraju sumnjalo je u stabilnost svoje veze, u Australiji njih 35 posto, a u Kanadi i Irskoj 34 posto.

Uz veću vjeru u stabilnost odnosa, istraživanje je pokazalo da vjenčani parovi stavljaju veći naglasak na važnost veze. U svim su zemljama uključenim u ispitivanje vjenčani parovi u većem postotku potvrdno odgovorili na pitanje je li njihov odnos „važniji od svega drugog u životu“.

Rezultati su pokazali i da očevi u prosjeku partnerski odnos smatraju važnijim od majki, bez obzira na bračni status. Tako je u Ujedinjenom Kraljevstvu 65% kohabitacijskih očeva izjavilo da im je odnos važniji od svega ostalog u njihovom životu u odnosu na 49% kohabitacijskih majki.

Zadovoljstvo obiteljskim životom bio je još jedan od parametara obuhvaćen ispitivanjem. Slično kao i u prethodnim slučajevima, u svim se zemljama brak pokazao boljim rješenjem od kohabitacijskog odnosa. Jedina zemlja u kojoj nije bilo razlike između zadovoljstva obiteljskim životom između vjenčanih partnera i onih koji kohabitiraju je Meksiko u kojem je njih 64% iz obje kategorije reklo da su „jako zadovoljni“ obiteljski životom.

U osvrtu na istraživanje kojega su napisali njegovi autori Wendy Wang i W. Bradford Wilcox, naglašeno je kako su „razlike u stabilnosti između obitelji koje sačinjavaju kohabitacijski i vjenčani parovi važne zato što djeca imaju više izgleda za uspjeh u stabilnim obiteljima.“

S time u vezi ne ohrabruju podaci Eurostata da je broj djece rođene izvan braka u zemljama Europske unije proteklih godina u značajnom porastu. Tako je 2016. u čak osam zemalja, predvođenih Francuskom Slovenijom i Bugarskom, broj djece rođene izvan braka bio veći od broja djece rođenih u braku. S druge strane, 1996. u svakoj od tih osam zemalja, osim Švedske, više djece je bilo rođeno unutar braka.

Ono što je pozitivno jest da je prema podacima iz 2016. Hrvatska na samom vrhu zemalja prema udjelu djece rođene u braku. Tako je te godine u Hrvatskoj unutar braka rođeno 81,1% djece, a bolji rezultat od toga imala je samo Grčka u kojoj je 90,6% djece rođeno od vjenčanih roditelja.

Ivo Džeba | Bitno.net