Katolici iz kineske pokrajine Henan, koja se nalazi u središnjem dijelu zemlje i smatra se kolijevkom kineske civilizacije, upozoreni su da će sve crkve biti zatvorene ukoliko se vjernici ne budu pridržavali novih vjerskih propisa. Prema izvještaju Ucanews.com, vjerske slobode kršćana u toj pokrajini posljednjih mjeseci su ozbiljno ugrožene. Naime, vlasti su naredile uklanjanje križeva iz crkvi, maloljetnicima je zabranjen pristup crkvama, zatvoreni su svi vjerski vrtići, a djeci je nije dopušteno sudjelovanje na svetim misama.

Vlasti smatraju kako odlazak u crkvu i vjerski odgoj onemogućavaju mladim ljudima razvoj „ispravnog pogleda na svijet i vrijednosti u njemu“. Također zastupaju ideju kako su maloljetnici koji prerano primaju vjersko obrazovanje u crkvama ozbiljno zakinuti u daljnjem sustavu obrazovanja.

Katoličke organizacije su svoje vjernike pozvale da se pridržavaju novih propisa. „Bilo da se radi o propagandi ili obrazovanju, očito da postoji crvena linija, koju bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno“, stoji u priopćenju. Vjernici su upozoreni da, ukoliko se ne budu pridžavali novih propisa, vlasti bi mogle zatvoriti sakralne prostore. Neimenovani izvori su potvrdili kako su službenici lokalnih vlasti na blagdan Uskrsa ušli u jednu katoličku Crkvu u biskupiji Zhengzhou i naložili svim maloljetnicima da napuste svetu misu.

Dvije osnovne škole su učenicima i njihovim roditeljima poslale pisma u kojima ih upozoravaju kako je djeci zabranjen ulaz u crkve. „Nitko ne smije koristiti religiju kako bi ometao socijalni poredak, naštetio građanima ili ugrozio obrazovni sustav“, stoji u pismu. U njemu također stoji kako Kina razvija obrazovanje, koje mora biti odvojeno od religije, te da su roditelji dužni svoju djecu odgajati u tom smjeru. Roditelji su bli prisiljeni potpisati pismo i u njemu navesti imena svoje djece. Katolički svećenik, koji se zove John, smatra kako će se propisi, koji se sada odnose samo za pokrajinu Henan, uskoro proširiti i na ostatak Kine.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net