Novoizabrani predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE), luksemburški nadbiskup Jean-Claude Hollerich, obećao se uključiti u borbu protiv populizma i promoviranje Europske unije.

„Europska unija dobitak je za opće dobro, i zato bi Crkva trebala biti u stalnom dijalogu s njom“, izjavio je Hollerich, upozorivši na rast populizma koji je prema njegovim riječima nastao zbog rastuće zabrinutosti građana EU-a.

„Protiv toga se ne mora boriti prihvaćanjem populističkih uzrečica, nego uključivanjem u istinski dijalog dubokog prijateljstva u kojemu sve može biti izrečeno“, izjavio je luksemburški nadbiskup.

Hollerich je na dužnost izabran prošlog četvrtka na period od pet godina, naslijedivši na toj poziciji kardinala Reinharda Marxa. COMECE okuplja europske katoličke biskupe s ciljem promatranja politike EU-a i njena zakonodavstva s katoličkog stajališta, a članovi Vijeća su predstavnici svih biskupskih konferencija Europske unije, uz nekoliko pridruženih članova iz zemalja kandidata za EU.

Uz komentar o populizmu, novi predsjednik Vijeća izjavio je i kako je spreman surađivati sa svima koji su posvećeni uvažavanju i štićenju ljudskog dostojanstva, te istaknuo uvjerenje kako COMECE igra vrlo važnu ulogu u stavljanju ljudi u središte politike Europske unije.

Donedavni predsjednik COMECE-a, kardinal Reinhard Marx, potaknuo je crkvene vođe da „pokrenu sile dijaloga“, umjesto da smatraju da imaju odgovore na sva pitanja.

„Postoje različita poimanja onoga što Europska unija jest, i što slobodno društvo i otvorena demokracija znače – moramo razgovarati o tome“, rekao je Marx.

Ivo Džeba | Bitno.net