Kineske vlasti planiraju uvesti nove regulacije kad je riječ o religiji; i katolički stručnjaci upozoravaju kako bi to moglo ozbiljno otežati djelovanje Crkve u toj zemlji. Smatraju da će novi zakon ograničiti veze s inozemnim kontaktima te nametnuti teške kazne za neovlaštene aktivnosti. Iako je riječ o nacrtu, očekuje se da će kineska vlada odobriti nove regulacije i uvesti ih 7. listopada ove godine.

Prema novom zakonu, kineske vlasti bi imale veću kontrolu nad stranim svećenicima kao i vjerskim materijalima na Internetu, a zakon također propisuje kaznu do 200 tisuća yuana – odnosno 200 tisuća kuna – za „ilegalne vjerske aktivnosti“, poput neodobrenih hodočašća. Makar zakon određuje da „građani uživaju vjersku slobodu“ u Kini, kao i to da „nijedna organizacija ne može diskriminirati građane koji su vjernici“, mnogi u to nisu uvjereni. Ovaj nacrt je obuhvatniji nego dosadašnji, što odražava pokušaje Kineskog državnog ureda za vjerska pitanja da „poveća svoju kontrolu nad religijama“.

Iako se iz nedavnih razgovora kineske vlade i Svete Stolice činilo da se odnosi poboljšavaju, ovakav razvoj događaja dovodi taj napredak u pitanje. Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, nedavno je izrazio nadu u dolazak „jednog novog razdoblja u odnosima“ između Kine i Svete Stolice. No isto je tako dodao kako „postoje još brojni problemi u odnosima i da često – zbog svoje složenosti – dovode do različitih gledišta“.

I dok neki tvrde kako kineska Vlada „unaprjeđuje svoju vjersku politiku“ zbog „međunarodnih i domaćih izazova, poput vjerski motiviranog terorizma“, drugi smatraju kako su nova pravila ozbiljna prijetnja „podzemnoj Crkvi“. Među njima je i otac Bernardo Cervellera, član Papinskog instituta za vanjske misije i urednik agencije AsiaNews. Tako, primjerice, članak 44. zabranjuje „prozelitizam, uspostavljanje vjerskih organizacija ili mjesta za vjerske aktivnosti“ u državnim školama te uz to propisuje kako država, u vjerskim školama, ima „pravo primorati i nametnuti lekcije iz ateizma i marksizma“.

Otac Cervellera je dodao kako ova pravila odražavaju stajalište predsjednika Xija Jinpinga iz svibnja 2015. godine koji je ustao protiv inozemnog utjecaja te nastavio: „Ideološka struktura novoga teksta zakona ostaje čvrsto u komunističkoj domeni. Država mora provjeravati i kontrolirati vjerske aktivnosti na svim razinama. (…) Čitajući ova pravila, religije ispadaju sumnjivim i opasnim fenomenom, koji je prihvatljiv samo ako je pod državnom kontrolom.“

Upozorava kako će gradnja kršćanskih bogomolja biti znatno otežana, što odražava nedavnu kampanju da se „umanji vidljivost kršćanskih građevina“. Također će otežati zapošljavanje stranaca u katoličkim sjemeništima i drugim institucijama, a katolički biskupi neće moći dijeliti sakramente bez dozvole države. Istaknuo je kako bi ovo moglo zadati ozbiljni udarac podzemnoj Crkvi jer će im praktički onemogućiti vjersku slobodu.

Radio Vatikan | Bitno.net