Nakon što je žalbeni sud ukinuo presudu kojom se trudnicu s intelektualnim poteškoćama, unatoč njezinu protivljenju, prisiljavalo na pobačaj, novi detalji slučaja izašli su na vidjelo.

Kako javlja Sky news, ženi, čiji je identitet zaštićen, rečeno je da će prvo “ići spavati”, a onda će se probuditi bez bebe u svom “trbuščiću”, ali će pritom dobiti novu lutku.

Na taj su način, prema riječima odvjetnice Fione Paterson koja je na žalbenom postupku branila prvotnu odluku o pobačaju, liječnici pripremali trudnicu za zahvat pobačaja.

Peterson je pred tročlanim žalbenim vijećem izjavila: “Rečeno joj je da će ići spavati. Operirali bi ju, a kad bi se probudila beba više ne bi bila u njezinu trbuščiću. Ali bi dobila novu lutku.”

Odvjetnica je također istaknula kako je žena već imala lutku s kojom se igrala te da su liječnici vjerovali da će joj, u skladu s njezinim shvaćanjem trudnoće, “mogućnost dobivanja nove biti vrlo primamljiva”.

Isti medij tvrdi kako su tri specijalista, porodničar i dva psihijatra, podržali zahtjev za prekid trudnoće, smatrajući da bi ženino ponašanje moglo biti ugrožavajuće za dijete.

Trudnica, čije je intelektualno stanje opisano kao slično djetetu između šeste i devete godine, s “umjereno jakim” poremećajem učenja i raspoloženja, nije htjela pobaciti dijete.

Pobačaju se protivila i njezina majka koja je pred sudom izjavila da će preuzeti brigu o tom djetetu. Socijalni radnik koji je skrbio o trudnici također se protivio prisilnom pobačaju.

Prema pisanju Catholic News Agency, trudnica koja je navodno u dvadesetim godinama i njezina majka vuku porijeklo iz Nigerije i pripadaju Katoličkoj Crkvi.

Policija još uvijek istražuje pod kojim je okolnostima došlo do trudnoće.

Tročlano žalbeno vijeće poručilo je da će obrazloženje ukidanja presude o pobačaju donijeti naknadno.

Prvostupanjska sutkinja Suda za zaštitu, Nathalie Lieven, izjavila je pak kako je prisilni pobačaj u najboljem interesu majke.

“Potpuno sam svjesna činjenice kako nalaganje države ženi da prekine trudnoću, premda sama to ne želi, predstavlja ogromno nametanje”, istaknula je prilikom izricanja presude, dodavši kako međutim mora djelovati “u skladu s onim što je najbolje za nju, a ne u skladu s društvenim pogledima na prekid trudnoće”.

Tino Krvavica | Bitno.net