Svećenici iz siromašnih četvrti u Buenos Airesu održali su u utorak misu u obranu pape Franje nakon što ga je radikalno desni predsjednički kandidat Javier Milei nazvao “imbecilom” i “predstavnikom zla”, javlja Reuters.

Milei trenutno vodi u anketama uoči izbora koji će se održati 22. listopada, a u kampanji se ne libi koristiti vrlo oštrim rječnikom protiv svojih rivala. Njegove riječi nailaze na odobravanje određenog dijela glasača nezadovoljnih velikim povećanjem troškova u zemlji.

Bivši medijski komentator iznio je niz napada na argentinskog Papu nazivajući ga “imbecilom koji brani socijalnu pravdu”, “k***inim sinom koji propovijeda komunizam” i “predstavnikom zla na Zemlji”.

“Nazvao je papu Franju imbecilom, a koristio je i gore riječi”, rekao je svećenik iz Buenos Airesa Lorenzo “Toto” De Vedia, koji je primijetio da Mileine uvrede postaju sve oštrije kako mu popularnost raste. „Zato danas slavimo ovu misu“, kazao je De Vedia.

“Sramotno je za kandidata govoriti takve stvari. Reći da je socijalna pravda sranje, oprostite mi na izrazu, kad pravda počinje od evanđelja”, rekao je svećenik José María “Pepe” Di Paola tijekom mise na kojoj su neki od vjernika držali Papine fotografije u rukama.

Franjo nije dolazio u svoju domovinu otkako je prije deset godina postao papom, ali je u travnju u razgovoru za argentinski list La Nacion kazao da bi volio iduće godine otputovati tamo. No, ako Milei postane predsjednikom postavlja se pitanje hoće li to putovanje biti izvedivo.