U više od 500 argentinskih gradova, u subotu 28. studenoga, održani su prosvjedi protiv donošenja zakona o pobačaju koji je predstavio predsjednik Alberto Fernández, a protiv kojeg se izjasnio i papa Franjo, objavila je Catholic News Agency.

Prosvjednici su svoj stav iskazali uz poruke „Zakonit ili nezakonit pobačaj jednako ubijaju“, „Ne bojim se braniti istinu“ i „Više nas je koji branimo život, mi smo plava većina“. Plavo se odnosi na svijetloplave marame koje su postale prepoznatljivi znak boraca za život, dok se zagovaratelji pobačaja raspoznaju po zelenoj boji.

Glasovanje o zakonu trebalo bi biti u Zastupničkom domu 10. prosinca. Postojeći zakon dopušta pobačaj kada su majčino zdravlje ili život ugroženi te u slučaju silovanja.

Među sudionicima prosvjeda bila je zastupnica Victoria Morales Gorleri koja se u ime Argentinki obratila papi Franji za pomoć, a on joj je 22. studenoga odgovorio vlastoručnim pismom u kojem je ustvrdio da „nije ispravno unajmiti plaćenog ubojicu da riješi problem“. Naglasio je da prvotno pobačaj nije vjersko nego etičko pitanje, koje prethodi bilo kojoj vjeroispovijesti.

Istaknula je da se problemi koje imaju siromašne žene treba riješiti „borbom protiv siromaštva i stvaranjem radnih mjesta. Postoje i drugi načini, umjesto uništavanja života… Ozakonjivanje usmrćivanja ljudskih bića je podbačaj nacije.“

Predsjednik Fernández, koji se izjašnjava katolikom, ranije je izjavio da se nada da se papa Franjo neće ljutiti zbog novoga zakona o pobačaju kojim će se riješiti „problem javnog zdravlja u Argentini“.

Predsjednica organizacije „Liječnici za život – Argentina“ dr. María José Mancino ustvrdila je da suprotno od onoga što kažu podržavatelji novog zakona „pobačaj nije zdravstveni problem ili najvažniji problem u Argentini. Postoje mnogi drugi problemi koji se ne razmatraju.“

Dodala je da je „Senat 2018. već odbio zakon o pobačaju u Argentini i ljudi su izišli na ulice sada da kažu da ne želimo pobačaj. Zemlju ne treba dijeliti u ovako krhkom političkom i ekonomskom ozračju“, izvijestila je CNA.