Na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova u petak 11. lipnja popodne upriličen je blagoslov križa i kupole, prije podizanja na toranj župne crkve u Kukujevcima, a navečer je slavljena svečana misa u Šidu.

Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović je u prisustvu pomoćnog biskupa Đakovačko–osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćurića, vlč. Ivana Rajkovića, župnika u Petrovaradinu, vlč. Ivice Živkovića, župnika u Hrtkovcima, te župnika domaćina vlč. Nikice Bošnjakovića, blagoslovio novu kupolu i križ koji su pripremljeni za podizanje na rekonstruirani toranj crkve. Biskup je tom prigodom izrazio veliku radost što je započeta rekonstrukcija kukujevačke crkve, budući da ona, pored vjerskog, ima i kulturni značaj zbog svoje starosti, jer je je od njene izgradnje prošlo 250 godina.

Rekonstrukcija se nastavlja

Veliki broj vjernika, kako domaćih tako i onih iz okolnih mjesta, ali i drugih mještana Kukujevaca okupio se kako bi prisustvovao blagoslovu i povijesnom trenutku podizanja kupole s križem na toranj, što je zbog velike visine bio izuzetno zahtjevan pothvat. Sve je pratila Nevenka Vidić, koja je izradila projekt rekonstrukcije tornja, te je i nadzirala radove.

“Ovaj objekt je monumentalan. On je 22 m širine i dužine 48 m, toranj je visok 48 m. Projekat je rađen na osnovu jedne male fotografije iz 1938. godine, prije nego je crkva porušena u Drugom svjetskom ratu. U samom tornju je skeletni armirano-betonski sistem s 12 armirano–betonskih stupova i sa 6 armirano–betonskih punih ploča, kako bi stabilizirali postojeće zidove i došli do visine koja je potrebna, a koja je jednaka dužini crkve”, kazala je Nevenka Vidić.

Također je dodala kako je ovo tek jedan mali dio od onoga što još na obnovi treba uraditi. Njezina je procjena da će, ako se bude radilo dosadašnjim tempom obnova trajati oko deset godina.

Podsjećamo, osim što je znatno oštećena u Drugom svjetskom ratu, crkva u Kukujevcima devastirana je i devedesetih godina. Kako piše Deutsche Welle, iz Kukujevaca je tijekom Domovinskog rata protjerano 99% hrvatskog stanovništva koji su do tada činili apsolutnu većinu u mjestu. Pritom je ubijeno sedam Hrvata iz mjesta, od kojih je šest masakrirano.

Foto: Srijemska biskupija

Radost zbog obnove

Događaju u petak prisustvovalo je i nekoliko Kukujevčana, koji sada žive u Republici Hrvatskoj. Među njima je i Marica Gajčević, za koju je ovo povijesni trenutak, te ga unatoč poteškoćama oko prelaska granice zbog pandemije, nikako nije mogla propustiti.

“Puno mi je srce kada vidim sve ovo, riječima ne mog opisati kako se osjećam. Još sam sretnija kada čujem da će obnova crkve ići i dalje. Pomoći ću koliko god budem mogla”, rekla je Marica Gajčević.

Tatjana Rigo, predsjednica Zavičajne udruge „Kukujevci“ kazala je da je udruga pomogla donacijama dosadašnje radove. Članovi Udruge rado su se odazvali akciji prikupljana sredstava za obnovu crkve, jer je ona to što ih najviše veže na mjesto iz kojeg su potekli.

Crkveni god u Šidu

Nakon što je kupola s križem postavljena na toranj kukujevačke crkve, biskupi svećenici i vjernici zaputili su se u Šid proslaviti crkveni god svečanim misnim slavljem. Misu je predvodio pomoćni biskup đakovačko–osječki mons. Ivan Ćurić a u koncelebraciji su bili mons. Đuro Gašparović, biskup domaćin, vlč. Dušan Milekić, župnik u Inđiji, vlč. Zdravko Čabrajac, župnik u Čereviću, vlč. Valdimir Edelinski, grkokatolički župnik u Berkasovu, vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima, vlč. Mihajlo Režak, grkokatolički župnik u Šidu, vlč. Ivan Rajković, župnik u Petrovaradinu i domaći župnik vlč. Nikica Bošnjaković.

Beskrajna božja ljubav

Biskup Ćurić je u prigodnoj homiliji istaknuo Božju ljubav prema čovjeku: “Nitko ne može usmrtiti čovjeka u Božjem srcu.’ Ovom rečenicom kao da je za nas ljude snažno izrečena istina u jednoj najvećoj sigurnosti. Ako me nitko i ništa ne može uništiti u istini Božjega postojanja i njegove ljubavi, tu je jamstvo moga spasenja, a onda je tu i izvor moje trajne radosti i sreće. Uvijek u Božjem srcu, u njegovoj ljubavi. To je za sve nas i poruka današnje svetkovine Presvetoga Srca Isusova”, kazao je biskup Ćurić.

“Srce Isusovo, kad ga shvaćamo u svjetlu navještaja Svetoga Pisma, zapravo nosi u sebi sadržaj sveukupnog djela spasenja. To je samo Kristovo otajstvo, cjelokupnost Njegova bića, Njegove osobe, sada razmatrane u onoj svojoj najintimnijoj dubini, jezgri. To je Božji Sin, ali beskrajna Božja ljubav, koja je počelo spasenja i posvećenja za čitavo čovječanstvo.”

Podsjetio je okupljene na to koji je smisao štovanja Isusova Srca: “Smisao štovanja Presvetoga Srca počiva u pozivu da svi vjernici zaneseni novim duhom božanskom Srcu iskazuju dužno štovanje, da okajavaju svoje grijehe sve žarčim pobožnostima da bi mogli u pravoj ljubavi, koja je punina Zakona, i sami uskladiti sav svoj život. Isus, koji je jedno s Ocem Nebeskim, on poziva svoje učenike na življenje u prisnom zajedništvu s njim, na usvajanje Njegove osobe i Njegove riječi, ali kao osobnog pravila života”, poručio je propovjednik.

Foto: Srijemska biskupija

Ohrabrenje za župljane

Biskup Ćurić je homiliju zaključio riječima ohrabrenja za šidske vjernike: “Želim vam da baš ovdje, u srcu svoje župe, u ovoj svojoj dragoj, velikoj i lijepoj crkvi, mognete svi, i mladi i stari, uvijek dublje i cjelovitije razumijevati i prihvaćati istinu svoga života, ali uvijek poneseni istinom Božje ljubavi i spasenja u Isusu. To rasvjetljuje naše razumijevanje i prihvaćanje života. Da baš u svjetlu navještaja s ovoga mjesta uspijevate sve jasnije vidjeti i sebe i druge ljude, da osjetite kao je potrebno provjeravati ispravnost svoga puta, dubinu svojih stavova, da baš ovdje imate hrabrosti obnavljati svoje poštenje, ako je narušeno, iskrena srca čuti poziv na obraćene, da ovdje učite onom istinskom dostojanstvu ljudi u našim ljudskim mogućnostima, darovima i sposobnostima, ali i o našim slabostima, o našoj krhkosti, o našoj prolaznosti, o našoj smrtnosti, da ovdje s milinom srca izričete svoju molitvu uz riječi i pjesmu svog hrvatskog naroda, ali u iskrenom poštovanju, zajedništvu i suradnji sa svim svojim susjedima s kojima dijelite ovaj krasni srijemski zavičaj, i napokon, da se baš ovdje uvijek osjetite duhovno napojenima ponajprije navještajem biblijske Božje riječi, zapravo napojeni Evanđeljem, da uvijek osjetite da ste obnovljeni, nekako snažnije spremni živjeti svoje svagdane, ne sumorni, prazni i besciljni, već vedra srca, ne u praznom optimizmu, već s Kristom, puni radosne nade za ovaj svoj zemaljski životni put koji već sada struji prema punini vječnoga života, što nam ga dariva jedini Bog.”

Obljetnica HKD „Šid“

Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ proslavilo je sa svojim crkvenim godom i jedanaestu obljetnicu postojanja. Članovi udruge aktivno su sudjelovali u misnom slavlju obučeni u narodne nošnje.

Nakon mise upriličeno je druženje u župnom dvorištu uz sok i kolače, koje su pripremile šidske domaćice.