Noah Wall službeno je medicinsko čudo. Nakon što je prije četiri godine rođen gotovo bez mozga, zbog čega su mu doktori predviđali skoru smrt, ostvario je napredak koji je zadivio medicinsku struku.

Kako piše britanski Mirror, maleni dječak rođen je sa samo 2% mozga, a doktori su njegove roditelje pripremili na ranu smrt. Majka Shelly i tata Rob čak su odlučili kupiti maleni lijes, pripremivši se za najgore.

“Nikada prije nisam vidjela lijes za djecu”, prisjeća se Shelly.

Dok se nalazio u majčinoj utrobi Noi je dijagnosticirana spina bifida, poremećeno zatvaranje kralježničnog kanala te hidrocefalus zbog čega mu se glava napunila tekućinom koja je gotovo uništila njegov mozak.

Zbog toga su liječnici čak pet puta savjetovali roditelje da pobace dijete s obzirom da su mu, u slučaju da preživi porod, prognozirali ozbiljna psihička i tjelesna oštećenja. Međutim roditelji za to nisu htjeli ni čuti.

“Za nas to nikada nije bila opcija. Htjeli smo Noi priuštiti šansu za život”, poručio je tata Rob.

Četiri godine nakon poroda Noah je nadmašio sva očekivanja doktora. Unatoč crnim prognozama dijete je preživjelo porod te je ubrzo završilo na operaciji tijekom koje su izvadili tekućinu iz glave. Operacija je bila uspješna te je danas Noin mozak na 80% veličine normalnog mozga.

Danas dječak može brojati do 10, pa i govoriti. Ipak, spina bifida prouzrokovala je kod njega paralizu od struka nadolje. Roditelji su cijelo vrijeme uz njega te mu pomažu stimulirati mozak. Noah trenutačno uči čitati i pisati, što se nekad činilo gotovo nemogućim za njega, a uz pomoć nekoliko operacija postoji i mogućnost da će prohodati.

“Posvećeni smo tome da Noah prohoda”, poručio je otac Rob.

Na njegovu nevjerojatnu priču koja je nadmašila sva očekivanja osvrnuo se i neurokirurg dr. Nicholson: “On uči medicinsku struku da se neke stvari nikada ne mogu do kraja znati.”

O Noi i njegovu razvitku snimljen je i dokumentarac “The Boy With No Brain”.

Tino Krvavica