Najmanje 230 katoličkih redovničkih zajednica u Njemačkoj sudjelovat će 21. travnja u Danu otvorenih vrata samostana. Cilj je manifestacije pod geslom „Ovdje smo” omogućiti svima koji to žele posjet samostanima, potaknuti razgovore i prevladati stereotipe koji u javnosti postoje o redovnicama i redovnicima, pojašnjeno je iz Njemačke redovničke konferencije.

Prvi puta je Dan otvorenih vrata organiziran 2014. godine i tom je prigodom sudjelovalo tristotinjak samostana. Mnogi redovnike i redovnice poznaju samo kao osobe iz televizijskih emisija i literature, izjavio je predsjednik Konferencije opat Hremann Josef Kugler. Stoga Dan otvorenih vrata nudi mogućnost ne samo da se posjeti samostan, nego da se i postave pitanja redovnicama i redovnicima o njihovu životu, pozivu, karizmi reda.

Isusovci će tako toga dana prikazati svoje djelovanja u korist izbjeglica i njihove integracije u društvo; cisterciti će posjetiteljima omogućiti da dan provedu s njima u klauzuri, a franjevci priređuju program za djecu.  Premda podacima Njemačke konferencije viših redovničkih poglavara u toj je zemlji oko 20 tisuća redovnica i redovnika koji pripadaju u 315 ženskih i 105 muških redovničkih zajednica.

IKA | Bitno.hr