Prema pisanju njemačkog lista Westfalenblatt, nadbiskup Paderborna, Hans-Josef Becker, odlučio je odobriti primanje pričesti u ‘pojedinačnim slučajevima’ protestantskim supružnicima koji su vjenčani za katolike.

Becker je prezbiterskom vijeću svoje nadbiskupije održanom prošle srijede rekao kako dokument poznat kao „pastoralni vodič“ koji je izdala Njemačka biskupska konferencija služi kao „duhovna pomoć za odlučivanje prema savjesti u pojedinim slučajevima koje treba pratiti pastoralna skrb“.

“Na sastanku Svećeničkog vijeća Paderbornške nadbiskupije održanom 27. lipnja 2018., predstavio sam interpretaciju [dokumenta] i formulirao očekivanja da će se svi svećenici Paderbornške nadbiskupije pažljivo upoznati s Vodičem i djelovati u duhu pastoralne odgovornosti”, izjavio je nadbiskup.

Govoreći o brakovima između kršćana različitih denominacija kao „denominacijski ujedinjujućim“, Becker je istaknuo da su kroz krštenje i sakrament braka dvoje kršćana u takvim zajednicama „ujedinjeni“, te da protestantski supružnik može imati čežnju i snažnu želju za primanjem euharistije. Prema nadbiskupovim riječima, riječ je o pitanju „stizanja do odgovorne odluke utemeljene na savjesti“.

Uz navedeno, Becker je naglasio da njegova odluka ne označava „opće dopuštenje“ za primanje svete pričesti.

Na pitanje upućeno nadbiskupiji vezano za to hoće li biti regulacije za protestantske supružnike u pogledu ostalih sakramenata, te očekuje li se od njih odlazak na ispovijed prije primanja pričesti, Generalni vikarijat je odgovorio kako se u „Paderbornškoj nadbiskupiji primjenjuju opća zakonska pravila Katoličke Crkve“.

Ivo Džeba | Bitno.net