U tekstu objavljenom na novoosnovanoj web stranici koja je posvećena temama vezanim uz Put, Voderholzer je napisao komentar u kojem je istaknuo kako se unutar Sinodalnog vijeća i Sinodalnih foruma pronašla skupina koja je uvjerena da da Sinodalni put “neće ostvariti svoj cilj ako nastavi putem kojim je dosad išao”.

“Uvjereni smo da samo Sinodalni put koji će biti poduzet zajedno s čitavom Crkvom može biti zdrav i ostvariti svoj cilj. Cijela Crkva nije samo Crkva koja obuhvaća cijeli svijet, nego i rana Crkva i Crkva svetaca koji su već stigli na svoje odredište”.

“Njezin je temelj bogočovjek Isus Krist koji je istinski prisutan u euharistiji i iz nje izgrađuje Crkvu”, stoji u Voderholzerovom tekstu.

Nova web stranica na kojoj je tekst objavljen nastala je uoči plenarne sjednice Sinodalnog puta koja bi se trebala održati u Frankfurtu od 30. rujna do 2. listopada. Bit će to drugi sastanak Sinodalnog vijeća koje je vrhovno tijelo Sinodalnog puta.

Objašnjavajući razlog pokretanja stranice biskup Voderholzer, koji je inače profesor dogmatike, je napisao: “Na ovoj stranici ćete između ostaloga naći alternativne tekstove, komentare i vatikanska priopćenja o temama i forumima Sinodalnog puta u kojima ćemo iznijeti svoja stajališta.”

“Oslanjamo se na argumente i ‘zdrav nauk’. Njih smo najbolje što smo mogli iznijeli u procesu Sinodalnog puta. Međutim, voljom prevladavajuće većine oni dosad nisu bili uzeti u obzir.”

Web stranica između ostaloga sadrži dokument naziva “Autoritet i odgovornost” koji nudi alternativni tekst u odnosu na onaj kojeg su podržali članovi Prvog foruma Sinodalnog puta.

“Pozivi za uvođenjem ređenja žena ili želja za time da se crkvene strukture sveobuhvatno prilagode standardima modernih demokracija (posebice po pitanju razdvajanja moći), kao i sumnje vezane uz duhovni autoritet zaređenog svećenstva, poziv na njegovu desakralizaciju, ili promjena crkvenog spolnog morala s dalekosežnim posljedicama, su dijelovi reformacijske agende čije porijeklo potječe daleko prije krize zlostavljanja i samo je sekundarno povezano s njom”, stoji između ostaloga u dokumentu.

U njemu je također izazvana bojazan da bi Sinodalni put mogao izazvati frustracije usmjerene prema cjelokupnoj Katoličkoj Crkvi ako se izglasaju odluke koje nisu u skladu s njezinim naukom jer će ih Crkva morati proglasiti nevažećim.

“Bit će dobro ako njemački Sinodalni put izbjegne takva razočarenja unaprijed postavljajući prave prioritete”, stoji u dokumentu.