Prema riječima limburškog biskupa, Crkvi je nužno potrebna „ženska snaga“, stoga bi ređenje žena za đakonise bio „prvi korak“ prema ostvarenju njihove pune izjednačenosti s muškarcima u primanju sakramenta svetog reda.

„Tradicija prema kojoj je muškarac uvijek prvi, više ne funkcionira. To se osjeti u našim zajednicama Potrebna nam je snaga žena i trebali bismo imati puno povjerenje prema njima“, kazao je biskup Bätzing, dodavši kako bi celibat u Crkvi trebao biti stvar izbora, te kako bi oženjeni svećenici, po uzoru na Crkve Istoka, obogatili Crkvu.

Govoreći o crkvenom nauku o spolnosti, limburški biskup izjavio je kako su homoseksualni odnosi prihvatljivi ako se ostvaruju u vjernosti i odgovornosti i kako oni ne predstavljaju zapreku u odnosu prema Bogu. Biskup je također naglasio kako u njegovoj biskupiji nitko neće izgubiti posao zbog svoje spolne orijentacije, poručivši: „Nitko se ne treba bojati gubitka posla zbog svoje intimne privatnosti. To se mene ne tiče.“

Komentirajući nauk Katekizma o predbračnom spolnom moralu, biskup Bätzing složio se s primjedbom novinara da se ionako nitko ne pridržava Crkvenog nauka te rekao kao je potrebno „promijeniti nauk Katekizma po tom pitanju“, budući da je „seksualnost Božji dar, a ne grijeh“.

Izjave biskupa Bätzinga komentirao je za CNA Deutsch njemački teolog Martin Brüske, ukazavši na vrlo problematične i zavaravajuće tvrdnje: „Argumentacija biskupa Georg Bätzinga je vrlo varljiva. On tvrdi kako Katekizam, a time i tradicija Crkve, na određeni način spolnost smatraju grešnom. Želio bih ga upitati: Gdje je pronašao takvu tvrdnju u Katekizmu ili u crkvenoj tradiciji?“

Brüske smatra kako se iskrivljenoj tvrdnji o „grešnoj seksualnost“ pogrešno suprotstavlja naglašavanje da je seksualnost Božji dar i to kako bi se čitavo područje spolnog morala u potpunosti uklonilo iz etičkog promišljanja.

„Prema ovoj logici, više nije potrebno pojašnjavati ili razlikovati načine na koji se seksualnost prakticira. Više ne postoji razlika između seksualnost koja je svrha samoj sebi i one u kojoj je riječ o uzajamnom prihvaćanju.“

Njemački teolog podsjetio je kako se crkveni moralni nauk o spolnosti uvijek promatra u kontekstu bračne ljubavi muškarca i žene: „Spolnost, kojom se muž i žena jedno drugomu predaju činima svojstvenim i isključivim supružnicima, nije nešto tek biološko, već zadire u samu jezgru ljudske osobe kao takve.“ (KKC 2361)

Prema riječima Martina Brüske, suvremena kultura u potpunosti je napustila stav prema kojemu je sakramentalni brak jedini prostor u kojemu muškarac i žena žive i prakticiraju svoju spolnost, čime je napušten evanđeoski nauk i radikalnost Kristova poziva koji je od ranoga kršćanstva predstavljao potpunu suprotnost kulturi onoga vremena.

Razmišljanja predsjednika Njemačke biskupske konferencije u potpunosti zanemaruju „ponore suvremene kulture“ koja se na osobit način očituje u aktualnoj „sociologiji požude“, a što posljedično vodi u česta zlostavljanja u području seksualnosti, smatra Brüske.

Razgovor s limburškim biskupom Bätzingom vrlo je znakovit i aktualan s obzirom na tijek Sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj koji izaziva sve više kontroverzi. Posljednja u nizu vijesti vezanih uz Sinodalni put koju smo objavili na našem portalu bila je ona o peticiji njemačkih vjernika upućenoj biskupima diljem svijeta, a u kojoj se upozorava na opasnosti shizmatičnih djelovanja unutar Crkve u Njemačkoj.

Koncem veljače, predsjedniku Njemačke biskupke konferencije pismom se obratio i predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki, kritizirajući reforme koje predlaže njemački Sinodalni put.

Nadbiskup Gadecki upozorio je na iskušenja poduzetničkoga razmišljanja: Crkva u Njemačkoj gubi sve više vjernika i svećenika je sve manje. No, rješenje ne smije biti u smanjenju „kriterija za zapošljavanje“ i ukidanju celibata, smatra poljski nadbiskup. Prije će biti da je uzrok krize u tome što svećenici sve biše postaju puki stručnjaci za socijalna, migracijska i ekološka pitanja, za što celibat nije potreban. A vjernicima trebaju svećenici potpuno u službi Krista, upozorio je nadbiskup Gadecki.