Biskup njemačkog Essena Franz-Josef Overbeck kazao je kako neće kažnjavati svećenike iz svoje biskupije koji budu blagoslivljali istospolne parove.

“Neću to učini”, odgovorio je u razgovoru za WDR na izravno pitanje o kažnjavanju svećenika koji neće poštivati dokument Kongregacije za nauk vjere u kojem je potvrđeno kako “Crkva nema, i ne može imati, moć udjeljivanja blagoslova istospolnim zajednicama”.

Overbeck je naglasio kako neće nametati nikakve suspenzije ili kanonske kazne svećenike koji će blagoslivljati istospolne parove dodavši kako su i neki drugi biskupi zauzeli takav stav, ali nije naveo njihova imena.

Među njima je zasigurno i austrijski kardinal Schönborn koji je koncem prošlog mjeseca o blagoslovu za istospolne parove kazao: “Ako zahtjev za blagoslovom nije show, tj. nije samo nekakva kulminacija izvanjskog rituala, ako je iskren te se doista radi o zahtjevu za Božjim blagoslovom životnog puta kojim, bez obzira na situaciju, dvoje ljudi pokušava hodati, neće im biti odbijen taj blagoslov”.

Schönborn je izrazio i otvorenu zabrinutost zbog dokumenta najvišeg vatikanskog tijela za doktrinarna pitanja kazavši kao je “jedina poruka koja se proširila medijima diljem svijeta bila je ‘ne’ blagoslovu”. “To je povrijedilo mnoge ljude”, kazao je austrijski kardinal.

S druge strane, pojedini njemački biskupi su pozdravili dokument iz Vatikana te potvrdili kako neće blagoslivljati bilo kakve oblike istospolnih zajednica. Među njima su nadbiskup Kölna, kardinal Rainer Maria Woelki, biskup Freiburga Stephan Burger, biskup Erfurta Ulrich Neymeyer, biskup Eichstätta Gregor Maria Hanke, biskup Görlitza Wolfgang Ipolt, biskup Passaua Stefan Oster te biskup Regensburga Rudolf Voderholzer.