Katolička bogoslovija Bovendonk, u kojoj su se kandidati s kasnijim odazivom na duhovni poziv iz šest biskupija i četiriju redovničkih zajednica pripremali za svećeništvo, nakon četiri desetljeća postojanja zatvara se zbog nedostatka kandidata, objavila je u subotu 10. prosinca biskupija Breda na svojoj mrežnoj stranici.

Bogoslovija se zatvara krajem akademske godine 2022./2023., priopćila je biskupija, navodeći kako je broj studenata pao ispod prihvatljive granice, što uz previsoke troškove održavanja daljnju izobrazbu čini praktički nemogućom.

Kandidati, navodi biskupija, uče ne samo od nastavnika, nego i jedan od drugoga, za što je potrebna skupna dinamika. Odluci o zatvaranju bogoslovije pridonijela je i činjenica da je sve teže pronaći nastavnike za kvalitetnu izobrazbu.

Biskupija će zajedno s kandidatima i odgovornima u drugim biskupijama ispitati mogućnost nastavka izobrazbe na drugim mjestima, moguće uz kombinirani studij, a nije isključen ni novi početak u drugom obliku.

Biskupija Breda svakako ostaje „otvorena za nove prijave muškaraca koji se osjećaju pozvanima“.

Kako navodi Kathpress, slična institucija postojala je i u Austriji, riječ je o bogosloviji Canisiusheim u Hornu u Gornjoj Austriji. Ta ustanova priprave za svećeništvo preselila se 2015. u Linz, a zgrada bogoslovije predviđena za 150 studenata prodana je tri godine kasnije.