Nigerijski kardinal John Onaiyekan, nadbiskup Abuje, izjavio je kako je zapanjen činjenicom da je crkva u zapadnim zemljama fiksirana problemima rastavljenih i ponovno vjenčanih te pitanjem  homoseksualizma, a ne mnogo ozbiljnijim problemom – praznim crkvama. U razgovoru za austrijski ORF kardinal je izjavio kako bi Europa trebala biti zabrinuta jer su njezine crkve sve praznije, a pojedini vjernici u njih više uopće ne ulaze.

Dok Europa postaje sve sekularnija, nastavio je kardinal, Crkva u Nigeriji je sve brojnija. Zatim je objasnio kako muslimani i kršćani u Nigeriji imaju jednako mišljenje o homoseksualizmu, koji je u pojedinim afričkim zemljama, kao što je i Nigerija, zakonski zabranjen.

„Crkva ne bi trebala demonizirati homoseksualce. Međutim, doktrina Crkve je jasna i svaka devijacija nije prihvatljiv“, naglasio je.

Nadodao je kako prihvaćanje istospolnih odnosa, koje se događa u Europi i Sjevernoj Africi, ne predstavlja nikakav napredak.

Također je komentirao prijepore oko tumačenja Amoris Laetitije, posebice u onom dijelu koji se odnosi na ponovno vjenčane te njihovo pristupanje sakramentima. Nigerijski kardinal je takve parove ohrabrio da, bez obzira što ne primaju svetu pričest, redovito dolaze na svetu misu. Inače, nigerijski kardinal je u ožujku ove godine komentirao krizu duhovnog zvanja u zapadnim zemljama.

„Trebali bi se zapitati zbog čega se toliko malo muškaraca odlučuje za svećenički poziv . Sve bi nas trebala zabrinuti činjenica da više nije jasno što znači biti kršćanin“, izjavio je tom prilikom kardinal Onaiyekan.

Rašeljka Zemunović  | Bitno.net