Biskupi u Nigeriji pozivaju na smirenost i pozivaju građane da se pridržavaju zakona i okrenu se molitvi dok bijes raste nakon objave da je Bola Tinubu pobijedio na predsjedničkim i nacionalnim izborima. Biskupi su također doveli u pitanje transparentnost procesa glasovanja, izvještava Vatican News.

Ljutnja u državi raste nakon proglašenja Tinubuove pobjede, a oporbeni čelnici tvrde da su izbore namješteni i pozivaju na ponovno glasovanje. Njihove pozive i zabrinutost ponavljaju mnogi, uključujući Caritas Nigerija koji je rasporedio više od 6000 promatrača u svih 36 nigerijskih država.

Dok su službeni rezultati spornih anketa potvrdili pobjedu Tinubua nakon problematičnog izbornog procesa, uključujući neuspjeh Nacionalnog izbornog povjerenstva da osigura transparentnost zahvaljujući novim tehnološkim postupcima, katolički biskupi u zemlji također su izrazili razočaranje ponašanjem povjerenstva.

„Već jako dugo”, rekao je nadbiskup Lucius Iwejuru Ugorji, predsjednik Biskupske konferencije, „molili smo se za mirne, transparentne i vjerodostojne izbore kao i točan prijenos rezultata”.

U izjavi je podsjetio na mnoga dana obećanja uoči izbora na kojima je više od 87 milijuna ljudi imalo pravo glasa. Rekao je da mu je žao što su „iskustva mnogih birača na dan izbora bila daleko od besprijekorne vježbe koja je više puta obećavana”.

„Na mnogim mjestima se navodi da je ljudski element ugrozio prednosti koje su se očekivale od inovacija novog izbornog zakona”.

„Stoga postoji osjetna napetost u zraku i uznemirenost ne samo nekih političkih stranaka, već i presjeka nigerijskog stanovništva”, rekao je nadbiskup. U svojoj je izjavi apelirao na povjerenstvo da poduzme odgovarajuće korake za rješavanje pitanja koja izazivaju zabrinutost kako bi se ublažile napetosti te u interesu općeg dobra.

Povjerenstvo, rekao je, ima dužnost sada učiniti pravu stvar „kako bi osigurao da nepovredivost kolektivne volje biračkog tijela nije narušena”, te kako bi se vratilo povjerenje građana u vladu i njezine institucije. „Kao što izreka kaže, nema smisla trčati kad si na krivom putu”, tvrdi nadbiskup.

Prema posljednjem izvještaju organizacije Open doors, više od 90 % ubojstava kršćana u svijetu prošle godine dogodilo se u Nigeriji. U toj je Afričkoj zemlji 2022. godine ubijeno 5014 kršćana.