Dva argentinska nadbiskupa kazneno su prijavljeni nakon što su pokrenuli ured za suzbijanje svećeničkog zlostavljanja.

Nadbiskupi Eduardo Martin i Sergio Fenoy, koji upravljaju biskupijama Rosario i Santa Fe, poslušali su nalog pape Franje te osnovali urede kojima se mogu prijaviti slučajevi seksualnog zlostavljanja od strane svećenika i drugih službenika Crkve. No, kako prenosi Crux, odluka je suočena s optužbom za “uzurpaciju uloge Države, varanje i druge prijevare”.

Prijavu, koju su neki opisali “grotesknom”, podignuo je predsjednik odvjetničke komore grada Rosarija Carlos Ensinck tvrdeći da nadbiskupi pokušavaju “zamijeniti ured Javnog tužitelja kojemu se trebaju prijavljivati zločini”. Prema njegovom viđenju, osnivanje crkvenog ureda za prijavu slučajeva zlostavljanja jednako je “ukidanju vladavine zakona”.

Ensinck je za lokalne novine La Capital izjavio da je za sve saznao putem mrežne stranice nadbiskupije Rosario koja je pokretanje ureda, koji će voditi dvije laikinje, najavila 8. srpnja. Pritom je istaknuo kako je proces prema kojem će crkveni službenici nadgledati zaprimanje prigovora protiv svećenika i drugih službenika “vrlo diskutabilan”.

Nadbiskup Rosarija Eduardo Martin, zajedno s generalnim vikarom mons. Emilijom Cardarellijem, odgovorio je na optužbe u pismu koje je prošle nedjelje pročitano na svim misama u toj biskupiji.

U njemu stoji kako se ovim potezom ne želi zamijeniti uloga ureda tužitelja niti “područje nadležnosti države” već se nastoje “donijeti administrativne i disciplinske odluke u skladu s vlastitim prostorom djelovanja”.

Posebno je istaknuto kako je odluka donesena na traženje pape Franje, najvišeg autoriteta u Katoličkoj Crkvi.

Podsjećamo, prema prošlogodišnjoj odluci Svetog Oca, izraženoj u motu propriju Vos estis lux mundi (hrv. Vi ste svjetlo svijeta), svaka biskupija mora organizirati jedan ili više trajnih i javnosti dostupnih sustava za prijave seksualnoga zlostavljanja koje su počinili klerici i redovnici, korištenja pedopornografskoga materijala i prikrivanja zlostavljanja. Odluka u kojem će obliku biti ti sustavi prepuštena je biskupijama.

Dodajmo na kraju kako su prijavu protiv nadbiskupa u zajedničkoj izjavi kritizirala dva bivša predsjednika odvjetničke komore grada Rosarija, nazvavši Ensinckov potez “neoprostivim neznanjem”.

“Pretpostavka da optuženi uzurpiraju pripadajuće funkcije Državi je groteskna”, stoji u pismu kojeg potpisuju Ignacio Del Vecchio i Arturo Araujo.

“Bilo bi dovoljno otkloniti tu zbrku – koju samo on ima – kako bi se shvatilo ono očito: Postoje dva područja za prosuđivanje tih činjenica. Pravno, bilo ono civilno ili kriminalno, te unutrašnje područje Katoličke Crkve.”