Španjolski list Pais nedavno je objavio priču o svećeniku koji se pretvarao da je kriminalac kako bi spasio 14-godišnjeg dječaka da ne postane žrtva trgovine organima, prenosi Aleteia.

Danas 57-godišnjak, vlč. Ignacio María Doñoro de los Ríos 1990-ih je bio dio posebne misije Španjolske nacionalne policije u El Salvadoru. Tamo je doznao za dogovor o zastrašujućoj “transakciji” u kojoj je dječak trebao biti prodan trgovcima organima.

Obitelj dječaka imala je petero djece, a kako ih nisu sve mogli uzdržavati, pristali su prodati za 25 dolara svojega najstarijeg sina Manuela koji je patio od paralize. S tim je novcem obitelj planirala kupiti hranu za preostalo četvero djece, a bešćutni trgovci naumili su prodati Manuelove organe i steći tisuće puta veću zaradu od uloženog.

Iako su ga zbog paralize smatrali “defektnom robom”, Manuel je imao dovoljno zdravih dijelova tijela koje bi kupci raskomadali kao da je riječ o životinji i ponudili na međunarodnom tržištu ljudskih organa.

Kada je vlč. Ignacio doznao što čeka Manuela, nije oklijevao nego je odlučio riskirati svoj život kako bi spasio dječaka.

Tjedan dana nije se brijao kako bi više nalikovao na trgovca organima, unajmio je kamion i obukao običnu odjeću. Zatim se zaputio prema domu siromašne obitelji te im za Manuela ponudio dolar više nego što su se dogovorili s ranijim trgovcima. Plativši za dječaka, stavio ga je u kombi i tako spasio od sigurne smrti.

“U desetinki sekunde shvatio sam kako taj vlak prolazi jednom u životu i da je na meni da odlučim. Ako učinim nešto, to će promijeniti moj život onako kako nisam ni slutio… Bio sam posve uvjeren da će to dijete promijeniti moj život”, ispričao je vlč. Ignacio za El País.

Zanimljivo, španjolski svećenik nije krivio obitelj od koje je kupio dječaka, jer je vrlo upitno jesu li oni uopće znali u koju svrhu prodaju svoje dijete. “Jedna stvar koju naučite s vremenom jest da im ne možete suditi. To dijete bi ionako umrlo i oni su ga prodali iz očaja”, kazao je.

Vlč. Ignacio se pobrinuo za dječaka i osigurao mu tretman intenzivne rehabilitacijske terapije kako bi se oporavio od svoje paralize.

Dvadeset pet godina nakon ovog događaja Manuel je još uvijek živ i zahvalan za svoj život, a španjolskog je svećenika u osobnom pismu nazvao “najvažnijom osobom u životu”.

Vlč. Ignacio nije stao na spašavanju Manuela, nego se posvetio pomaganju mnogim sličnim slučajevima. U peruanskom dijelu Amazone zajedno sa skupinom partnera osnovao je Nazaretski dom, instituciju posvećenu brizi za siročad i djecu obitelji koje žive u krajnjem siromaštvu koja su izložena rizicima od prostitucije, kriminala, ili, poput Manuela, trgovcima organa.

Godine 2021. časopis Telva dodijelio je neustrašivom španjolskom svećeniku nagradu za djela solidarnosti, a on je dobivenih 20 tisuća dolara iskoristio za kupovinu poljoprivredne opreme kako bi njegov Nazaretski dom ostvario samoodrživost zahvaljujući uzgoju vlastitih namirnica.