“Svaka osoba pati. Nitko ne izmiče zauvijek. Svatko je suočen s nekoliko pitanja. Što bih trebao učiniti u ovoj situaciji? Zašto je toliko zla i patnje? Zašto se to dogodilo meni? Zašto pandemija koronavirusa?”, napisao je kardinal Pell u uvodu svoga teksta za list Australian koji je objavljen na Veliki petak.

Navodeći odgovore koje nam na ova pitanja nude ateizam i agnosticizam, unutar kojih ne preostaje ništa više od vjere u slučajnost ili opredjeljenja za stoičko podnošenje sudbine, Pell ističe kako je nasuprot tome kršćanski odgovor Kristova muka, smrt i uskrsnuće koji daju smisao našem trpljenju.

Australski kardinal piše kako je i sam proveo 13 mjeseci u zatvoru “zbog zločina koji nisam počinio”, te da nije znao kakav plan Bog ima za njega. Ipak, dodaje Pell, “sa svakim udarcem utjeha mi je bila što sam znao da ga mogu prinijeti Bogu za neku dobru svrhu, pretvarajući tako masu patnje u duhovnu energiju.”

Kršćanski pogled na život i patnju u korijenu je i naših zdravstvenih službi, nastavlja kardinal, primjećujući kako “nije tako bilo u poganskim Rimu” u kojem su kršćani bili jedinstveni “zato što su ostajali sa svojim oboljelima i brinuli za njih u vrijeme kuge”. Pell je naveo i primjer “najpoznatijeg drevnog liječnika” Galena, koji je kao poganin tijekom kuge pobjegao u drugu zemlju.

Pozivajući se na misli osnivača neokatekumenskog puta Kika Arguella, Pell je napisao kako je temeljna razlika između onih koji se boje Boga i sekularista upravo u pristupu patnji.

“Prečesto nereligiozni ljudi žele izbrisati uzrok boli putem pobačaja, eutanazije, ili njezinim micanjem s očiju, ostavljajući voljene osobe u staračkim domovima. Kršćani vide Krista u svakome tko pati – žrtvama, bolesnima, starijima – i obavezni su pomoći”, zaključio je Pell.

Ivo Džeba | Bitno.net