Jedan ili više nepoznatih počinitelja oskvrnulo je katoličku crkvu u Brazilu, uništivši 28 kipova svetaca. Napad se dogodio 10. listopada oko podneva u crkvi sv. Mateja u gradu São Mateus do Sul na jugu Brazila, piše CNA.

“Naši kipovi su slomljeni, ali vjera nam je čvrsta”, rekao je župnik José Carlos Emanoel dos Santos medijima dan nakon napada, ističući kako je zahvalan za mnoge primljene izraze solidarnosti, između ostalog i od lokalne evangeličke zajednice.

Među uništenim umjetninama bio je i prikaz Presvetog Srca Isusova i Djevice.

Otac Diego Ronaldo Nakalski, župni vikar, rekao je kako je dojam koji je prizor uništenog crkvenog inventara ostavio dojam rata: “Slike nas upućuju na nešto više, na predokus raja. Vidjevši ih uništene, svi su osjetili veliku bol”.

Na press-konferenciji održanoj nakon napada objavljeno je i kako policija već ima sumnjivca.

U priopćenju objavljenom na Facebook stranici biskupije União da Vitoria, biskup Walter Jorge Pinto ustvrdio je: “Imam povjerenja u Boga i molim da ta osoba bude pozvana na odgovornost za djela koja je počinila, kako se ne bi ponovila”.

“Svjedočimo širenju svih vrsta razdora i mržnji koje dijele ljude u svijetu, pa tako i u Brazilu, osobito u ovo izborno doba, i posebice na društvenim mrežama”, dodao je.

To vodi, ističe biskup Pinto, do “podjela koje pojačavaju zlo, odvajaju ljude, ne dopuštaju dijalog, naučavajući nas da u onima koji razmišljaju drukčije od nas vide neprijatelje s kojima se potrebno obračunati pod svaku cijenu”.

“Kao biskup ovog dijela naroda Božjeg, posebno onih koji žive u São Mateusu do Sul, potičem svakoga da si ne dopusti da ga pokreću bilo kakvi osjećaji osim onih kakve imaju istinski učenici Isusa Krista” podcrtao je biskup i zaključio:

“Neka Bog u ovom bolnom trenutku blagoslovi građane São Mateusa, s kojima se ubrzo nadamo susresti na vjerskom činu molitve i reparacije za počinjeno i pretrpljeno zlo”.

Misa reparacije, koju će voditi biskup Pinto, a tijekom koje će oltari svetaca čiji su kipovi uništeni biti blagoslovljeni, zakazana je za 11. studenog.