Teolozi savjetnici koji surađuju s Dikasterijem za kauze svetaca dali su mišljenje kako američki vojni kapelan vlč. Vincent Capodanno ne bi trebao biti proglašen blaženim, prenosi CNA.

Vlč. Capodanno bio je vojni kapelan američkih marinaca za vrijeme Vijetnamskog rata, a istaknuo se nesebičnom brigom za vojnike kojima je služio kao duhovnik i liječnik.

Zapisi o njegovom vremenu provedenom na bojištu pokazuju da je stavljao dobrobit marinaca iznad vlastite, te da je, iako ranjen, odbijao trošiti medicinsku opremu na sebe kako ne bi nedostajalo materijala za vojnike.

Istakao se čestim riskiranjem svojega života kako bi pomogao vojnicima u potrebi podjeljivanjem bolesničkog pomazanja i zdravstvenom skrbi. Poginuo je tako što je tijelom zaštitio ranjenog vojnika od paljbe te umjesto njega primio 27 metaka.

Posthumno mu je dodijeljeno najveće američko vojno odlikovanje: Medalja časti, a godine 2006. proglašen je slugom Božjim.

Njegovu kauzu za proglašenje blaženim vodi Udruženje vlč. Capodanna, privatna katolička organizacija osnovana u svrhu promicanja svetosti života američkog vojnog kapelana. Podršku u kauzi pruža im i američki vojni ordinarij na čelu s nadbiskupom Timothyjem Brogliom koji kaže kako je uvjeren da “vlč. Capodanno uživa blaženstvo neba” te smatra kako bi “uzdizanje uzorne službe ovog istaknutog svećenika na oltare služilo Crkvi, a posebno Kapelanskom zboru SAD-a”.

Ipak, ne dijele svi takvo mišljenje. Teolozi savjetnici koje je Dikasterij za kauze svetaca angažirao kako bi procijenili bi li se trebalo nastaviti s kauzom vlč. Capodanna dali su negativno mišljenje.

Udruženje vlč. Capodanna podijelio je s javnošću prigovore koje su dobili od pojedinih teologa uz vlastite odgovore na njih.

Tako je jedan od teologa savjetnika prigovorio što se kauza temelji na posljednjim godinama kapelanovog života te pokazuje malo dokaza o njegovom duhovnom rastu. Iz udruženja su odgovorili kako takav pristup smatraju prikladnim budući da je beatifikacija predložena na temelju mjerila da je svećenik dragovoljno darovao vlastiti život.

Drugi teolog izrazio je zabrinutost što je vlč. Capodanno pokazivao “pretjeranu zabrinutost za svoj izgled”. Na tu su iz udruženja odgovorili kako to odražava “snažan utjecaj talijanske obitelji u kojoj je odrastao, a pojačano je mornaricom i marincima”, dodavši kako svećenikova briga oko izgleda “ne ukazuje na grešnu oholost”.

Među prigovorima na kauzu našao se i taj da zbog ratnih zbivanja u današnjem svijetu “uzdizanje nekoga iz vojske na čast oltara možda nije prikladno za Crkvu”.

Što se tiče ovog argumenta odgovoreno je da kako nitko ne voli rat, ali kada se on dogodi “jedna od najvažnijih stvari koju vojnici mogu dobiti jest pristup sakramentima”.

“Naši kapelani se nesebično daju za pružanje sakramenata. Papa Franjo snažno se zalaže kako bi se osiguralo da vojni kapelani budu dostupni vojsci”, poručili su iz Udruženja vlč. Capodanna.

Iako su teolozi savjetnici dali negativno mišljenje po pitanju kauze, to još ne znači da će kauza biti zaustavljena jer je konačna odluka na Dikasteriju za kauze svetaca. Promotori kauze vlč. Capodanna nadaju se da će Dikasterij uvažiti njihovu žalbu na procjenu teologa te da će vojni kapelan ipak biti uzdignut na čast oltara.