Nekoliko američkih saveznih država već je proglasilo pobačaj ilegalnim (uz iznimke) nakon današnje odluke Vrhovnog suda SAD-a kojom je srušena ustavna zaštita pobačaja.

Podsjećamo, najviša američka sudska instanca ukinula je odluku Roe v. Wade iz 1973. kojom je u cijeloj zemlji legaliziran abortus te je pravnu regulaciju tog pitanja vratila u ruke saveznih država.

Kako javlja New York Times, u pet država (Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma i Južna Dakota) na snagu su stupili tzv. “zakoni okidači” protiv pobačaja. Radi se o legislaciji “iz sjene”, pripremljenoj da stupi na snagu u slučaju rušenja Roe v. Wade – što se danas dogodilo. Washington Post dodaje kako svi spomenuti zakoni sadrže iznimku u vidu dopuštenja pobačaja ako je ugrožen život majke. Neki također sadrže iznimke za slučajeve silovanja i incesta.

Inače, prva država koja je proglasila zabranu pobačaja je Missouri, objavio je tamošnji državni tužilac Eric Schmitt.

Ukupno 13 saveznih država (uključujući gornjih pet) ima u pripremi “zakone okidače” koji bi trebali stupiti na snagu najkasnije u roku 30 dana od presude.

Jedna od njih je i Teksas, gdje je danas proglašena zabrana pobačaja nakon šest tjedana trudnoće, ali koja kao “okidač” ima potpunu zabranu – uz iznimku ako je ugrožen život majke.

Prema pisanju američkih medija, još bi barem nekoliko država kao što su Florida, Georgia i Zapadna Virginija moglo zabraniti ili ograničiti pristup pobačaju.

Što se tiče proabortivnih zakona, nekoliko saveznih država (broj ovisi o izvoru) ima ustavom zajamčeno pravo na pobačaj. Međutim u Kansasu je već najavljen referendum da se abortus ukloni iz ustava, što bi otvorilo put njegovom ograničenju ili zabrani.

U nekim državama, u kojima su na vlasti političari iz Demokratske stranke, najavljena je dodatna zakonska zaštita i/ili proširenje dostupnosti pobačaja. Dodajmo da najpermisivnije države poput New Yorka i Colorada omogućuju pobačaj praktički do trenutka rođenja.

Za kraj, naglasimo kako će u pravna regulacija ovog pitanja po državama također ovisiti i o izborima u studenom kada će Amerikanci birati novi saziv Zastupničkog doma te 35 od 100 zastupnika i zastupnica u Senatu.