Organizatori Svjetskog susreta obitelji koji bi se u glavnom gradu Irske, Dublinu, trebao održati od 21. do 26. kolovoza predstavili su misnice koje bi papa Franjo i svećenici trebali nositi tijekom misnih slavlja.

Papina misnica na sebi ima pretkršćanski simbol triskelion koji se često pojavljuje u antičkim civilizacijama, a predstavlja i sastavni dio keltske kulture. Kako piše Irish Times, simbol se može pronaći na brojnim megalitskim spomenicima iz doba neolitika u Irskoj.

Dolaskom kršćanstva na “Zeleni otok”, simbol je polako poprimio novo značenje Presvetog Trojstva i vječnosti, a prisutan je i u sakralnoj arhitekturi.

Glavni ceremonijar susreta, otac Damian McNeice, istaknuo je kako simbol predstavlja “putovanje u božansko”, dodavši kako su neki komentirali zelenu boju misnica koje će se koristiti na centralnom euharistijskom slavlju u nedjelju usporedivši ih s “irskim sportskim dresovima”.

No misnice, koje je izradila poljska tvrtka Haftina, naišle su na kritike nekih katoličkih autora i novinara.

Tako je, prenosi Church Pop, Matthew Schmitz, urednik uglednog First Thingsa, na svom profilu na Twitteru ironično napisao: “Volim ovaj retro izgled starih sportskih dresova za Svjetski susret obitelji.”

S njim se složio i poznati katolički autor Samuel Gregg napisavši: “Zašto klerici ‘određenih godina’ smatraju da 1974. traje zauvijek?”

U jednom tweetu je pak pisalo kako misnica izgleda kao “nešto što bi nosio Dumbledore”, dodavši da na ruhu pape Franje “nema kršćanskog simbola”.

Katolička autorica Leila Marie Lawler također je objavila tweet kritiziravši misnice: “Ove odore za Svjetski susret obitelji, osim što su očito slabe kvalitete, zrače, sa svojim (bezvrijednim) slikama, ono što naš kler odbija priznati: neprijateljsko preuzimanje, protivno Bogu. Nedostatak svete ljepote sve govori. Ovo nije katoličko ruho.”

*Više o misnicama u katoličkoj liturgiji pročitajte u tekstu: Liturgijsko ruho – otkrijte bogatstvo simbola koje je Crkva utkala u svećeničku i liturgijsku odjeću

Tino Krvavica | Bitno.net