Švicarske vlasti nedavno su objavile izmijenjene mjere za sprječavanje COVID 19, a njihova odluka izazvala je buru negativnih reakcija među vjernicima – u Hrvatskoj.

Uzrok je objava Hrvatske katoličke misije u Zürichu, koja se brzo proširila društvenim mrežama, a u kojoj su najavljene nove mjere za nedjeljna misna slavlja. Najveća promjena je ta da od sada postoji termin za euharistijsko slavlje na koja mogu doći isključivo “osobe s važećim COVID-certifikatom”.

Tako će svake nedjelje vjernici s potvrdom o cijepljenju, testiranju ili preboljenju bolesti, dolaziti na liturgiju u 12:15 u crkvu sv. Josipa. Na ulazu u sakralni prostor dočekat će ih kontrola koja će provjeravati valjanost potvrda svih mlađih od 16 godina. Također, za tu se misu vjernici neće morati prijaviti, a ukinuta je i obveza nošenja maski.

Za sve bez COVID potvrde omogućena su misna slavlja u drugim terminima, ali za najviše 50 osoba (uključujući i djecu), uz nošenje maski i obvezan razmak te prethodnu prijavu.

Naime, prema odluci Saveznog vijeća Švicarske, od 8. rujna za sva su događanja u zatvorenim prostorima, uključujući i restorane te kulturne aktivnosti, nužne COVID potvrde.

No “kako bi zaštitili temeljna prava” vlasti su učinile ustupak za vjerska i politička okupljanja na kojima se, uz poštivanje klasičnih mjera, može okupiti do 50 osoba bez certifikata o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Premda se radi o odluci državnih vlasti te mjeri koja vrijedi za sve hrvatske katoličke misije u Švicarskoj, ali i za sva vjerska slavlja u zemlji, negativne reakcije dijela hrvatske vjerničke javnosti bile su dobrim dijelom usmjere na HKM Zürich.

U njihovu obranu stao je fra Mate Logara, svećenik koji služi u HKM Augsburg u Njemačkoj.

On je u statusu na svom Facebook profilu napisao kako bi svećeničko suprotstavljanje i “junačenje” protiv državnih vlasti, a što su neki na društvenim mrežama zazivali, najviše pogodilo upravo hrvatske vjernike u tim zemljama.

“Znate, u Bosni, u Hercegovini, ponegdje i u Hrvatskoj, svećenik je u društvenom smislu ‘netko’. Njegova riječ ima težinu. Može se suprotstaviti i nositeljima vlasti. Ima autoritet koji se olako ne napada. Na Zapadu, ovdje u Njemačkoj, a možda još više u Švicarskoj, toga nema. Svećenik općenito ne znači mnogo, a hrvatski svećenik ne znači ništa.”

“Prije par dana idem u posjet kod mjesnog župnika. Prvo pitanje koje postavlja, prije nego nas pušta u ured: ‘Jeste li cijepljeni ili testirani?’ Relativno je mlad, ostavio mi je dojam pobožnog i dobrog svećenika, pričao o Međugorju, zna ‘Zdravo Marijo’ na hrvatskom… ali on je Nijemac, on razmišlja njemački. Propis je države da ti treba COVID-pass i njemu je samorazumljivo da se toga drži i da se ja toga moram držati. Meni to ide na živce, ali tko sam ja?” navodi fra Logara, dodajući: “Možemo mi hrvatski svećenici u inozemstvu pomalo goniti svoj inat, riskirati, čuditi se i izrugivati njihovu uskoću pogleda. To ponekad i ja činim. Ipak, imam granicu. Granica je da ne smijem ugroziti našu Misiju i svete mise na hrvatskom jeziku.”

“Nije nikakav problem inatiti se i kršiti propise. Najgore što mi mogu napraviti jest da me vrate kući. Ne bi ja nimalo plakao. Ali nakon nekoliko takvih prekršaja, oni će lijepo reći: ‘Idite vi svi hrvatski svećenici kući, imamo i mi crkvu.'”

Hercegovački svećenik na službi u Njemačkoj ističe kako bi tim činom tisuće ljudi moglo ostati bez svećenika “s kojim mogu razgovarati na svome jeziku, s kojim mogu moliti, s kojim mogu slaviti svetu misu, krštenje, vjenčanje, kojega mogu pozvati da im blagoslovi dom, koji će doći podijeliti sakramente bakici na umoru i neće pitat je li ona testirana prije nego uđe u kuću”.

“Plemenito je žrtvovati se, izložiti samo sebe. No ja nemam taj luksuz. Mogu izvesti igrokaz i ispasti nepokoreni junak koji se nije podložio švapskoj diktaturi, ali cijenu za to bi platio netko drugi. To moje ‘junaštvo’ bi se pamtilo par dana ili tjedana. Cijena bi se plaćala godinama i ne bi je ja platio nego naša hrvatska katolička zajednica”, zaključio je fra Logara.

Njegov cijeli status možete pročitati ispod.

Oni koji misle da su svećenici lopovi koji vole samo sebe, novac i svoje ljubavnice (ili ljubavnike) neka preskoče…

Objavljuje Mate LogaraPetak, 17. rujna 2021.