Prvi nasljednik svetog Josemarije Escrive na čelu Opusa Dei, blaženi Álvaro del Portillo, mogao bi postati svecem ako Vatikan potvrdi navodno čudo koje se po njegovom zagovoru dogodilo u Meksiku.

Biskupijska faza provjere navodnog čudesnog ozdravljenja okončana je 30. kolovoza u gradu Leónu, a dokumentacija je poslana u Vatikan s potpisom biskupa Leóna Alfonsa Cortésa Contrerasa.

Postulator kauze za blaženog Álvara, vlč. Francesco Russo, u razgovoru za ACI Prensu kazao je kako je navodno čudo vezano za oporavak muškarca inicijala JCBC koji je teško stradao u prometnoj nesreći nakon što je pred njegov automobil koji se kretao velikom brzinom izletio konj.

“Udarac konja u vozilo izazvao je tešku nesreću. Kada je stigao u bolnicu, dijagnoza je bila kritična”, rekao je Russo dodavši kako je JCBC zadobio teške ozljede glave i mozga.

Nakon nesreće, putem WhatsAppa organizirane su molitvene kampanje za ozdravljenje JCBC-a, kroz zagovor blaženog Álvara del Portilla.

Vlč. Russo rekao je da liječnici koji su ga liječili  “nisu vjerovali da se išta može učiniti. Štoviše, kada su ga operirali, kirurg je rekao njegovoj supruzi: ‘Operirat ćemo ga, ali ne znamo hoće li preživjeti i, prije svega, ne znamo u kakvom će stanju biti ako preživi'”.

No, prema postulatorovim riječima JCBC je “izašao iz kome, prepoznao one koji su bili u sobi i razgovarao s njima”. Zatim su ga morali operirati “kako bi mu rekonstruirali očnu šupljinu i napravili cijeli niz operacija”.

JCBC je nakon uspješnih operacija završio magisterij i zaposlio se, te je prema riječima vlč. Russoa “potpuno oporavljen”, a svoje izlječenje pripisuje zagovoru blaženog Álvara del Portilla.

Prema postulatorovim riječima, trenutno se proučavaju još dva slučaja navodnih čuda koja se pripisuju zagovoru blaženog Álvara, “ali pred njima je još dug put, još nisu prošli biskupijsku fazu. Slučaj iz Meksika je tu fazu već prošao”.

Objasnio je i kako je u meksičkom slučaju zatraženo mišljenje nekoliko liječnika, uključujući one koji su pratili JCBC-ov oporavak, te da su svi bili zadivljeni što je uopće preživio, a kamoli zbog potpunog oporavka.

“Također je zatraženo mišljenje još dva vanjska stručnjaka da se vidi smatraju li i oni da je riječ o nečem izvanrednom, što se ne može znanstveno objasniti, a obojica su potvrdila da se radi o nečem izvanrednom”, kazao je Russo.

Postulator je kazao da sada slučaj preuzima Dikasterij za kauze svetaca gdje će se prvo utvrditi jesu li svi pravni zahtjevi procedure dosad ispoštovani, no to je tek dio daljnjeg procesa.

“U Dikasteriju će sedam liječnika različitih specijalnosti istražiti slučaj, dati svoje mišljenje. Najmanje pet od sedam mora se složiti da se radilo o izvanrednom izlječenju za koje nema objašnjenja”, istaknuo je vlč. Russo.

„Ako liječnici daju svoje odobrenje, studija će ići na analizu od strane devet teologa Dikasterija koji moraju dati svoje mišljenje s teološke točke gledišta: može li se doista reći da je ovo iscjeljenje čudo po zagovoru blaženog Álvara del Portilla”, kazao je postulator.

Na koncu, nakon teološke i znanstvene analize posljednju riječ će imati Papa koji treba dati svoj potpis na kanonizaciju.